Butiksägarna har fått nog: ”Rågsveds Centrum förfaller”

Rågsveds centrum förfaller och orsaken är att fastighetsägaren inte sköter det. Det säger flera hyresgäster. Nu delas ingen post ut längre i centrum.

  • Publicerad 16:41, 18 mar 2016

Tak som läcker, trasig ventilation som gör att det är 13 grader inomhus på vintern, hissar som står still i veckor, problem med elen, utebelysning som inte tänds, kakelplattor som inte lagas, söndersparkade sopkorgar som inte byts ut, misskötta planteringar – listan på fel i Rågsveds centrum kan göras lång. Problemen har funnits i åratal, enligt hyresgäster som tidningen pratat med, men inget görs.

Det sista som hänt är att Posten slutat dela ut post i centrum eftersom hyresvärden, Rågsved Fastighets AB, inte har ordnat ordentliga postboxar. Sedan några veckor tillbaka måste därför all post hämtas i Hagsätra.

– Det är helt oacceptabelt. Vi är en stor organisation, så vi kan skicka en person att hämta posten, men de mindre företagarna måste stänga sina butiker för att kunna åka iväg, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus, som hyr lokaler i centrum.

Svårnådd ägare

Posten säger att de har sökt fastighetsägaren åtskilliga gånger, via mejl och telefon, men företaget hör inte av sig. Det som behövs är ett så kallat centrallås så att brevbärarna kan öppna hela fronten till företagens postboxar inne på Ica.

– Vi kan inte dela ut posten som det är nu och det känns förstås jättetrist, säger Erik Fogelström, produktområdeschef på Posten.  

Det behövs också minst fyra postboxar till, eftersom dagens inte räcker till, tillägger han.   

Periodvis har Rågsved Folkets Hus inte kunnat ha sina aktiviteter igång eftersom det inte gått att vistas i lokalerna.

– När det blåser kall luft in i våra lokaler från ventilationen kan vi inte ha öppet. Vi får inte det vi betalar för, vår verksamhet blir lidande, säger Leif Rönngren.

Enligt hyresgäster som tidningen pratar med är det mörkt i centrum från klockan tre-fyra på eftermiddagen till halv åtta på kvällen under vinterhalvåret, eftersom ljusslingan över butikerna inte tänds.

– Det är otryggt och otrevligt att gå och handla då. Jag, och flera handlare i centrum, förlorar kunder på det här. Till slut måste vi stänga, säger Roland Lindström, som driver Icabutiken i Rågsved.

Nu har Rågsveds Folkets Hus skickat ett brev till hyresvärden där det kräver att en mängd saker åtgärdas.    

Fel i kommunikationen

När det gäller postboxarna säger Jean Uckardas, ekonomi­ansvarig på Rågsved Fastighets AB, att de har beställt ett centrallås som ska komma före påsk, men det har Posten inte hört ett ljud om.

– Det har brustit i kommunikationen med Posten, därför har det här inte fixats tidigare, säger han.

Den 23 mars ska Rågsveds Folkets Hus ha ett möte med fastighetsägaren om alla brister. Tidningen har inte fått svar av Rågsved Fastighets AB på frågor som rör underhållet.

Rågsved centrum

Byggdes: 1955–57.

Antal butiker/restauranger: cirka 25.

Ägs av: Rågsved Fastighets AB. De gjorde en vinst i senaste bokslutet på 2,6 miljoner kronor och omsatte 8,7 miljoner kronor.    

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00

Stor marsch mot nedskärningar i vården

Nyheter Sjukvårdspersonal samlas i upprop efter senaste tidens varselvåg i Stockholm Efter höstens massiva varsel som lagts på akutsjukhusen i länet marscherar nu vårdpersonal från hela Stockholm i ett gemensamt protestupprop mot neddragningarna. ”Vi vill se ett slut på...lördag 14/12 7:30