Bygga eller inte bygga: "Det är lätt att säga nej"

Att lösa fler samhällsfunktioner som ska finnas nära till hands är enligt Danderydsbon Johan Varland nödvändigt för att man ska bygga bostäder.

  • Publicerad 11:03, 16 feb 2018

Enebybergsbon Johan Varland arbetar själv med fastighetsutveckling och är en av Danderydsborna som ser att man gärna skulle förtäta mer i kommunen. Han bor nära Enebyängen, en handelsplats som han ser som en positiv utveckling.

– Att Coop etablerade sig där gör att jag kan gå och handla till en fembarnsfamilj. Ju fler som kan göra sådant, desto mindre ställer vi till det i trafiksituationen. Att ha mer service i närområdet gör ju att ytterligare några i trädgårdsstaden kan låta bilen stå, säger han.

LÄS MER: "Man ska inte förtäta mer i Danderyd"

Ge något tillbaka

Johan menar att de som anser att Danderyds villaområden ska fortsätta se ut som det gör idag har ett berättigat intresse och att man måste gå varsamt fram – men också att genom bostadsbygge kunna ge något tillbaka till de befintliga invånarna.

– Man måste fråga i ett område vad de boende saknar, alltså göra djupintervjuer för att hitta aspekter som medborgarna vantrivs med. Det gäller att hitta servicefunktionerna som man kan ge tillbaka i samband med att man eventuellt bygger bostäder.

Lätt att säga "nej"

En annan aspekt som Johan framför är att det kan vara enklare att se nackdelarna än de potentiella fördelarna.

– Att säga "nej" är ganska enkelt, man vet ju redan hur man har det idag. Därför behöver man ta frågorna i rätt ordning, att man då redan vet vad medborgarna tycker. Vi kan behöva leva med att trädgårdsstaden naggas i kanten genom byggnation, men att man gör det med respekt. Därigenom får man ta del av fördelarna med promenadavstånd till serviceenheter.

– Sen en dag när man blir äldre och vill sälja sitt hus så är det ju trevligt att kunna bo kvar i en lägenhet i kommunen eller i samma område.

Johan Varland är Enebybergsbon som gärna ser mer förtätning i sitt närområde. Foto: Kevin Wedin

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10