Får kritik. En byggarbetsplats i Barkarbystaden har utsetts till årets värsta, av facktidningen Byggnadsarbetaren. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Byggarbetsplats i Barkarbystaden utsedd till årets värsta

Årets värsta bygge är en byggarbetsplats för ett kommande bostadskvarter i Barkarbystaden, enligt facktidningen Byggnadsarbetaren. Samma arbetsplats som en byggjobbare dog på under ett arbetspass i augusti.

  • Publicerad 11:29, 11 dec 2019

Facktidningen Byggarbetaren har utsett Brabos kommande bostadskvarter vid Mustanggatan/Viggengatan i Barkarbystaden, till årets värsta bygge.

Det är på den byggarbetsplatsen som en man, den 28 augusti i år, dog efter en fallolycka på arbetsplatsen. Händelsen utreds nu av en åklagare, enligt Byggnadsarbetaren. Personen ska inte ha varit registrerad på något av bolagen som bygger på platsen, vilket får skarp kritik av Tomas Kullberg, ordföranden för Byggnads region Stockholm-Gotland.

Tidningen skriver att Arbetsmiljöverket varit på plats flera gånger under året. En av bristerna som de uppmärksammat ska bland annat vara att det saknats skyddsräcken på hög höjd.

– Skyddsräckena var bland de sämsta jag sett på länge. De var knappt fastspikade, fel dimensioner och sparkskydd saknades i princip överallt. Och några räcken var för låga så det fanns en risk för att falla över och ner på gatan, säger Rikard Mossberg, arbetsmiljöombudsman på region Stockholm-Gotland, till Byggnadsarbetaren.

Man död efter arbetsplatsolycka i Barkarbystaden

"Extremt tragiskt"

Huvudentreprenör på bygget är Hanssons Hus Entreprenad, men arbetet i Barkarbystaden utförs av flera underentreprenörer. Rikard Hansson, vd för Hanssons Hus, har svarat på Byggarbetarens frågor via mejl, och skriver att säkerhetsarbetet alltid kommer i första rummet.

– Olyckan som inträffade var extraordinär och extremt tragiskt. Det är naturligtvis en händelse som gör sig påmind varje dag och jag vågar också säga att den präglar säkerhetsarbetet på bygget varje dag, skriver Rikard Hansson vidare till Byggarbetaren.