Hittills har två av tre hus byggts. Foto: Illustration: Ikano Bostad

Byggbolag beredda köpa osålda lägenheter

Fenomenet att byggherrar köper sina egna lägenheter är inte ovanligt. Även Ikano, som bygger tre höghus i Årstaberg, är beredda att köpa de som blir kvar.

  • Publicerad 11:34, 17 apr 2019

Tidningen berättade förra veckan om osålda lägenheter i JM:s nybyggda Gavelhusen i Årsta, längs tvärbanan. Ett annat projekt i närheten, nya Årstahusen i Årstaberg, som byggs av Ikano Bostad, har en liknande situation.

Årstahusen består av totalt tre hus i 16 våningar, varav ett redan är inflyttat och klart, ett ska flyttas in med start i juni och det tredje har planerad byggstart i december 2019.

I det som ska flyttas in i juni är hälften av lägenheterna – 38 av 78 – fortfarande osålda.  

– Det är ett väldigt stort intresse för de här husen, med ett bra läge nära naturen och kommunikationer, så vi tror att fler kommer visa intresse när det börjar närma sig inflyttning, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad, Stockholm Söder.  

Precis som JM är Ikano beredda att köpa loss de lägenheter som inte hinner säljas.  

Hur ser ni på att ni tvingas köpa era egna lägenheter?

– Som många andra byggbolag köper vi lägenheterna vid inflyttning om de inte är sålda. På det viset tar vi ansvar för att bostadsrättsföreningarna inte ska lida ekonomisk skada, säger Josefine Wikström.

Lägenheterna i Årstahusen är 1-4 rum stora med ett prisspann på mellan cirka 2 miljoner kronor och 6,9 miljoner kronor.

En tredjedel osålt i nytt Årsta-bygge