Foto: Sanna Källdén

Byggbolag på offensiven – letar fler Hägerstensvillor att riva

Byggföretagen tjänar miljonbelopp på att riva Hägerstens gamla villor och bygga bostadsrätter. Nu söker företag aktivt efter nya villatomter i Söderort.

  • Publicerad 06:53, 24 aug 2016

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö har tidigare skrivit om hur gamla villor i Aspudden köps upp och rivs för att ersättas av bostadsrätter och stadsradhus.

På Erik Segersälls väg är bygget av ett flerbostadshus med åtta bostadsrätter i full gång och precis ovanför, på Olof Skötkonungs väg planeras det för fullt för sex nya etagelägenheter.

Ytterligare ett stenkast bort är bygget av tre bostadsrättsradhus i full gång.På staketet utanför byggarbetsplatsen finns ett anslag om att byggföretaget söker fler villatomter och ett mobilnummer som hugade säljare kan ringa. Och flera tomtägare har hört av sig.

– Det är flera som ringt men inget lämpligt har dykt upp och inget i Aspudden, säger Thomas Ulander, vd på The other group, som byggföretaget heter.

Snabb och enkel process

Företaget har liknande projekt i villaområden i Älvsjö, Örby och Mälarhöjden. Och skälen till intresset för att exploatera gamla villatomter är flera.

– Dels känns det vettigt att utveckla och exploatera redan befintlig bostadsmark istället för att ta parker och annan yta i anspråk. Sen är det en ganska snabb process i och med att det redan finns en detaljplan för området så man slipper förändra en massa saker, säger Thomas Ulander.

Men det finns även ett annat skäl, i alla fall för byggherrarna: Lönsamheten.

En bit bort, på Schlytersvägen växer områdets största byggprojekt fram. Här ska företaget Boform bygga tre hus med sammanlagt 15 stadsradhus. På de tre tomterna låg tidigare tre enplansvillor och nu har stadsradhusen sålt för mellan 7,8 och tio miljoner kronor. Totalt har de 15 husen sålts för en bit över 100 miljoner kronor.

Boform köpte tomten för 23,5 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Siren.

Ny företeelse

Hans Lind är professor i fastighetsekonomi och har tidigare arbetat vid KTH. Han kom först i kontakt med företeelsen att företag köper upp villatomter för att exploatera dem för några år sedan när några elever till honom skrev en uppsats om ämnet.

– Jag tror att de skrev arbetet 2014 eller 2015 och då hade jag aldrig hört talas om det så jag tror att det här började efter 2012 i alla fall, säger han.

Stigande bostadsrättspriser och låga räntor har gjort det till en lönsam affär att köpa upp gamla villor, riva dem och sedan bygga nytt. De gamla villorna står ofta på områden med gamla detaljplaner och ofta tillåter tomterna större hus än de som redan står på platsen.

– En villa kanske är 120 kvadratmeter stor men byggrätten kan vara på 200 kvadratmeter. I detaljplanerna står det ofta inte heller hur många våningar ett hus får ha utan bara en maxhöjd, då kan man till exempel tjäna på att gräva ner en våning, säger han.

Och för den som väljer att sälja sin villa till ett företag istället för en privatperson kan resultatet bli ett bättre pris.

– Varje tomt har sina unika förutsättningar, men generellt kan man säga att om detaljplanen tillåter en större byggnation på en tomt, brukar byggbolag kunna ge runt 10-30 procent mer än vad vanliga privatpersoner kan betala, säger Gösta Carlberg på Boform Fastighetsutveckling, ett av bolagen som exploaterar i området.

Lönsamt tack vare stigande bostadspriser

För att affären ska bli lönsam krävs att skillnaden mellan kvadratmeterpriset på ursprungsvillan och kvadratmeterpriset du kan få ut för de nya bostadsrätterna är stor.

– Tidigare var det inte en lönsam affär, att det blivit det beror på de ökade bostadsrättspriserna. Här finns en möjlighet för dem som kan spelreglerna och kan bygga till en rimlig kostnad att hitta en lönsam nisch.

Kan ha hög belåning

Bakom den här typen av byggen står ofta små byggherrar och som köpare kan det finnas anledning att titta lite extra på föreningens ekonomi och hur det ser ut med belåningen.

– Det finns en tendens att såna här mindre aktörer lägger in mer lån i föreningen och det kan bli ett problem om räntorna höjs. Det påverkar kanske inte avgifterna så mycket när räntorna är låga men det finns risker när räntorna går upp. Sen är stora aktörer ofta rädda om sitt rykte men här handlar det om mindre aktörer som inte behöver tänka lika mycket på det, säger Hans Lind.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här patrullerar hundar istället för poliser

Nyheter Stort intresse för nytt projekt i Bagarmossen Hundar och hundägare i Bagarmossen får agera ögon, öron och nos när polisens resurser inte räcker till.torsdag 13/12 7:00