Byggbolaget håller Lilla Essingen nedsläckt

Totalt mörker härskar kring Primusparkerna. Byggbolaget som köpt marken låter området förfalla i nedsläckt glömska. Trots att boende flitigt använder strandpromenaden. "Jag har pannlampa", säger en granne.

  • Publicerad 10:29, 13 feb 2019

Det gäller området mellan västra och östra Primusparken: ett bortglömt och öde hörn av Lilla Essingen. Tomten, där det står ett igenbommat stort industrikomplex, har köpts av en privat aktör. Befintliga byggnader ska jämnas med marken – här blir 600 bostäder, strandbad, ny park och lekplats. Det klubbades för ett år sedan.

Men i väntan på det är det fullständig nedsläckning som gäller. Ett beckmörker. Belysningen längs den populära strandpromenaden har varit avstängd i minst ett halvår, och det varken snöröjs eller sandas. Trots att sträckan är välanvänd för hundrastning och motion.

Klart: 600 nya bostäder till Lilla Essingen

Boende som Vårt Kungsholmen har varit i kontakt med säger att de försökt felanmäla både till trafikkontoret och stadsdelsförvaltningen utan framgång. Men ansvaret ligger inte på det allmänna. De sköter bara belysningen i västra Primusparken, kring basketplanen och skaterampen. Och där lyser det.

Ansvaret för det mörklagda och isblanka promenadstråket ligger på Oscar properties, byggbolaget som köpt marken och ska riva industribyggnaderna.

Husen är idag öde och dystra, och på åtminstone ett ställe uppbrutet med tecken på att människor bor där inne. På den stora parkeringsplatsen är det mörkt. Inga lampor lyser.

Ska det vara så här? Promenadväg för alla som myser till "Blair witch project". Foto: Anna Hermansson

Pannlampa på

– När det var ljust ute så var alla gatlampor påslagna. Då tänkte jag "vilket slöseri". Men sedan de mörka årstiderna kom har de varit avstängda. Jag går där varje kväll när jag är ute med hunden, och brukar springa där också. Då har jag pannlampa, säger Catrine Strid, som bor kring hörnet.

Detsamma säger Anna Björk och Melody Cartwright, som är ute och rastar Billy och Maicho. Hela vintern har det varit kolsvart och glashalt längs vattnet och i östra Primusparken.

Segt få svar från Oscar properties

På Oscar properties tar det tid att få ett svar på hur det blev så här. Kommunikatör Monica Nygren svarar till slut via e-post att de planerar att börja riva till våren. Och:

– Självklart ska Primusparken vara trevlig att vistas i även på vintern, vi kommer att ta kontakt med entreprenören och försöka lösa problemen så snabbt som möjligt, säger Monica Nygren på Oscar properties.

Hur det kunnat bli så här fel så länge, vill Monica Nygren och Oscar properties inte svara på.

Oscar Properties nya knep: Bjudfestival

Mörkervarelser. Catrine Strid säger att det varit nedsläckt hela vintern, minst. Anna Björk och Melody Cartwright, här med jyckarna Maicho och Billy, backar upp det. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ska rivas. Det blivande bostadsområdet. Foto: Hitta.se