Kritiserat. Grannarna är fortsatt besvikna på kommunens planer för Golfförbundets gamla lokaler i Kevinge strand. Foto: Uffe Linderborg

Byggbråk vid Kevinge strand fortsätter

I våras kom löften från kommunen om att bygget på tomten Skeppet 12 skulle ändras. De boende i området andades ut. Men nu menar grannarna att löftena inte uppfylls.

  • Publicerad 12:31, 13 maj 2019

Det har stormat rejält kring fastigheten Skeppet 12 vid Kevinge strand. 700 personer har krävt att nuvarande byggnad ska bevaras – medan planerna från kommunens sida är att bygga ett nytt hus med lägenheter.

I våras kom ett pressmeddelande om att detaljplanen skulle ändras och att den nya byggnaden skulle få ett brutet tak för att harmoniera med övrig bebyggelse, samt att färg och form skulle ändras.

Nu ändras byggplanerna i Kevinge strand

Nu ska snart den nya detaljplanen klubbas – men grannarna menar att löftena i pressmeddelandet trots allt inte är infriade.

– Vi är jätteupprörda, det här är helt horribelt. Så många löften om att man ska lyssna på medborgare – och så har de inte lyssnat på oss allt, det har blivit etter värre, säger Anita Enflo, ordförande i Villaägareföreningen Danderyd.

Kommunens svar

”De enda förändringar som har skett mellan dessa planer är att taket har fått en minimal lutning (13 grader), att balkongerna i riktning mot Danderyds sjukhus har fått ÖKAT djup med 0,9 meter och att husets höjd har ÖKATS med 0,5 meter. De anpassningar som utlovades i den storstilade pressreleasen saknas”, skriver en boende i ett brev till kommunen.

Kommunens exploateringschef David Grind menar att det finns orsaker till förändringarna.

– När man bygger med snedtak behöver man höja taket, och nu är det lika högt som på byggnaden som står där nu. När det gäller balkongerna är det ett förslag som kom eftersom man ändrat taket, då blir det en annan gestaltning.

Kan du förstå att boende är besvikna över att ni inte lyssnat?

– Jag tycker att vi har lyssnat. Våningsantalen har tidigare ändrats och vi har försökt anpassa oss så långt vi kan gå och samtidigt skapa en ny bebyggelse, säger David Grind.

Danderyds Nyheter har sökt byggnadsnämndens ordförande utan resultat.