Byggdes på 2000-talet – nu har balkongerna redan ruttnat

Lägenhetshusen i Bällstalund byggdes 2001. Men en upptäckt av röta i alla balkonger har blivit till en stor minusaffär för bostadsrättsföreningen.

  • Publicerad 19:11, 6 sep 2017

Tre- och fyravåningshusen i Bällstalund byggdes 2001. När bostadsrättsföreningen förra sommaren startade med ett renoveringsarbete där plankor skulle bytas ut och alla 38 balkonger skulle målas upptäckte de att allt inte stod rätt till.

– De hittade röta på bärande detaljer på balkongen. När man plockat bort de täckande brädorna hittade man röta och att de var alldeles bruna. Firman sa att det måste göras något och att de inte kunde fortsätta, att det började bli farligt, säger Erik Ideström, från bostadsrättsföreningen.

En konsultfirma undersökte alla hus, och sågade ut för att kunna se. Då upptäcktes rötangrepp på alla de bärande pelarna. Bostadsrättsföreningar har konstaterat att det är ett så kallat dolt fel.

– Hur väl vi än underhållit balkongerna hade vi inte sett det. Det var mer tur än skicklighet att vi såg att det var så eländigt. Det värsta är ju om de rasat ner, säger Erik Ideström.

Kostar sex miljoner

Nu ska bostadsrättsföreningen starta arbetet med helt nya balkonger men konstruktioner i stål. Något som kommer att kosta föreningen sex miljoner kronor.

– Det är en kostnad vi inte räknat med. Och det känns inte bra att det redan uppdagar sig ett sånt här fel, säger Erik Ideström.

Bostadsrättsföreningen har försökt få tag på konstruktörerna och Skanska. Men där har ingenting hänt.

– Vi har inte kommit till tals med dem. Visst, jag förstår också att vi inte får någon garanti på det här. Det är ett så kallat dolt fel, men det här är en säkerhets- och kvalitetsfråga också, som kan ha drabbat andra hus de byggt också.

– Det är inte bra. Vi inser att det blir svårt att föra process mot dem men vi tycker att det är en typisk byggfusk-historia. Det säger våra konsulter, att så här gör man inte.

Vallentuna Nyheter har varit i kontakt med byggföretaget Skanska, som ber att få återkomma i ärendet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vallentuna är stadsbornas odlingsoas

Nyheter "Gräver och tar ett glas tillsammans" Till vardags bor de i stan – men på våren är det Lövsättra fritidsby i Vallentuna som gäller för Kikki Svanbäck, Ingrid Andersson och Ingegerd Spjälkeby. Här berättar de om odlingen och...fredag 18/5 17:26