Cykelbanebygget upprör inte bara bussresenärer. Näringsidkarna på Värtavägen har svåra tider och färre kunder. Turgut Yilmaz har pizzerian och Ma Zhongguo sushistället. Foto: Linda Gren

Byggkaos på Östermalm slår mot handlarna

Det bespottade cykelbanebygget på Värtavägen som gör att ettans buss inte trafikerar gatan är inte bara till besvär för rörelsehindrade och äldre. Nu vittnar handlarna om att de förlorat många kunder i byggkaoset.

  • Publicerad 16:09, 2 jan 2018

Lennart Sjödin och hans familj driver Gärdets fisk och delikatesser på Värtavägen sedan fem år tillbaka. Verksamheten har gått bättre och bättre för varje år men det var när Värtavägen stängdes av för trafik på grund av cykelbanebygget som det började bli färre kunder.

– Folk kan inte ta sig hit, de vet inte hur de ska köra och bussen går inte här längre. Det är inget flöde av människor på Värtavägen heller. Folk börjar ta andra rutter och man vet ju själv hur det är – man råkar på någon ny butik och så börjar man handla där istället, säger Lennart Sjödin.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han uppskattar att han har förlorat ungefär 25 procent av sina kunder.

– Och det fungerar ju inte när man har en sådan liten rörelse. Men vi gör det bästa av situationen och kämpar på. Jag står här från 6.30 till 19 nästan alla dagar i veckan. Vi kommer inte att flytta rörelsen, säger Lennart Sjödin.

Pizzerian och sushibaren som ligger vägg i vägg har samma problem med sviktande försäljning.

– Om jag hade 25 personer på lunchen förut har jag kanske sex, sju nu. Och utkörningen störs också eftersom det inte går att parkera på Värtavägen. På helgen brukade det komma mellan 50 och 70 turister från Värtahamnen med ettans buss – nu kommer ingen, säger Turgut Yilmaz som äger Östermalms pizzeria.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ma Zhongguo som har sushistället vittnar om en liknande situation.

– Jag har förlorat hälften av mina kunder, det är jättejobbigt.

Cykelbanan ska vara klar sommaren 2018 och fram tills dess kommer ettans buss att ta en annan väg som det ser ut i nuläget. Dock har de lokala stadsdelspolitikerna skrivit till Keolis, staden och landstinget för att få till en lösning med en minibuss innan dess.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.