Mycket miljö i området. Björn Abramson tycker det märks av att många i Hammarbyhöjden är miljömedvetna. Foto: Karin Nilsson

Byggmotstånd på Nytorps gärde vann röster åt MP

Miljöpartiet är det som gäller i Hammarbyhöjden och Björkhagen. Partiet fick över 20 procent av de boendes röster i kommunvalet.

  • Publicerad 09:15, 19 sep 2014

Miljöpartiet var det parti som håvade in flest röster i både Hammarbyhöjden (22,0 procent) och Björkhagen (25,9 procent). Enligt boende i området känns det av.

– Många här är med i bilpooler, prioriterar närodlad och ekologisk mat och tänker på hur de kan påverka sin egen livssituation. Det gör nog att det kan vara lätt att söka sig till Miljöpartiet, säger Björn Abramson som har bott i Hammarbyhöjden i en mandatperiod.

Inte starkare på landet

Att närheten till grönområden som till exempel Nackareservatet skulle spela roll i valet av parti är dock inte troligt. Enligt ett sådant resonemang skulle MP vara starkare på landsbygden än i storstäder, vilket inte är fallet.

Däremot kan partiets inställning till exploatering i Söderort ha haft påverkan.

Skeptisk till bebyggelse

I debatten om framtidens Nytorps gärde är till exempel Miljöpartiet skeptiskt till att grönområdet bebyggs. Detta kan ha spelat in när de boende lade sina röster i valurnorna.

– Miljöpartiet anser att Nytorps gärde inte bör bebyggas. Jag skulle gissa på att det har haft påverkan på hur folk röstade, även om MP kanske inte får igenom sitt förslag, säger Björn Abramson.

Han får stöd av Harald Cavalli-Björkman, analytiker på United Minds.

– Givetvis får Miljöpartiet en stor del av rösterna från folk som är emot att grönområden exploateras. En typisk MP-väljare är, generellt sett, en person som bor i en stor stad och vill ha en hållbar urban livsstil, säger han.

Läs också: Söderort röstade med rödgrönt hjärta

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23

Han gör hyllad skräckfilm i Björkis

Nyheter "Kan området som min ena hand" Hallå där Jonathan Katzeff, Björkhagenbo och långfilmsdebutant vars rysare "Huset vid skogens slut" hade premiär den 23 mars.torsdag 26/3 12:00