Stångholmsparken är en av platserna som kan komma att ryka om planen på 685 nya bostäder ska bli verklighet. Dumt, tycker vissa boende i området. Foto: Claudio Britos. Illustration: Olof Eriksson

Byggplaner på Stångholmsbacken rör upp känslor

Planerna på 685 nya bostäder vid Stångholmsbacken rör upp känslor bland de boende i området. Urbota dumt att ta bort områdets park, tycker vissa. Men bostäder behövs, tycker andra.

  • Publicerad 12:12, 25 apr 2019

– Det är en så fin park här, varför vill de förstöra den? Och dessutom förstöra min utsikt över Mälaren?

Curt Sandström är arg. Att det just nu planeras 685 nya bostäder vid Stångholmsbacken i Vårberg, alldeles i närheten av där han bor, är mest dumt tycker han. Värst är att Stångholmsparken kan behöva ge vika för de nya bostäderna.

– Det känns mest som att politikerna bara vill få igenom sin vilja. De skulle väl kunna bygga någon annanstans där folk inte redan är. Den här parken använder ju alla barnfamiljer i området, i går var det 30 ungar som lekte här, säger han.

På andra sidan gatan bor Henry Holmström sedan 60 år tillbaka. Han undrar om de som bestämmer "inte är riktiga i skallen", när vi frågar honom om vad han tycker om planerna.

– De ska ju bygga ut skolan så att tusen barn ska gå där, var ska de leka? Och vad kommer vi som bor här ha för utsikt? Baksidan av de nya husen? Och så vill de ta bort gångtunnlarna också... Håll fingrarna borta och låt det vara som det är, tycker jag, säger han bestämt.

Varken Vårbergsbon Henry Holmström... Foto: Claudio Britos

... eller Curt Sandström tycker att det är en bra idé att bygga bostäder på Stångholmsparken. Foto: Claudio Britos

Inte heller Hersh Al Darbandfaq tycker det låter som en bra idé att ta bort parken – den behövs för barnen, tycker han. Han är nyinflyttad och har bara bott i området ett månad, men tror inte att fler bostäder kan lyfta området.

– Bygger de det här blir det bara fler människor. Och fler människor betyder fler problem. I Vårberg är över 50 procent av annan bakgrund och det finns så många olika kulturer här, det tar tid innan vi kan bli ett community här, säger han.

Behövs bostäder

En som inte är lika negativ är Louise Deiving, som bor några kvarter bort. Några fler butiker, som de som planeras i bottenvåningarna på flera av de nya husen, vore toppen. Och nya bostäder behövs, tycker hon.

– Men det är viktigt att de bygger blandat. Det är så många unga i dag som inte kan hitta någonstans att bo, speciellt om de kommer från familjer utan pengar till att köpa lägenhet, säger hon.

Men att ta bort gångtunnlarna under bilvägarna tycker hon inte om.

– Att tro att bilar plötsligt ska börja köra jättesakta och barn ska bli trafikmedvetna så att de kan trängas på samma gator utan problem – det är helt orealistiskt.

Här kan 685 nya bostäder byggas i Vårberg

Hersh Al Darbandfaq tycker parken behövs för att skolbarnen ska ha någonstans att leka. Foto: Claudio Britos

Planen är att gångtunnlarna i området ska försvinna, i samband med att de nya bostäderna byggs. Här planeras i stället ett torg och lekplatser. Foto: Claudio Britos

Den idag ganska luftiga Stångholmsbacken ska omvandlas... Foto: Claudio Britos

... till en stadsgata, med hus som kantar vägen och butiker i bottenvåningarna. Foto: Olof Eriksson (illustration)