GLADA. De boende på Västra vägen kan andas ut. Foto: Leif Oldenburg

Byggplanerna vid Västra vägen skrotas

Signalisten skrotar planerna på närmare 200 nya hyreslägenheter vid Västra vägen. De boende i området jublar.

  • Publicerad 14:27, 12 mar 2019

Det var nog inte världens bästa idé att bygga på Platån.

OMRÅDET. Platån vid Västra vägen. Inom det inringade området mot Frösundaleden planerades närmare 200 bostäder. Foto: .

OAS. Platån har varit en grön oas för de boende i området. Foto: Margaretha Beverloo Smith

Margareta Beverloo Smith har bott i sin lägenhet på Västra vägen sedan 1974 och är en många som har protesterat mot byggplanerna.

– Är det sant? Vad underbart att planerna stoppas, vilken lycka! Jag vet folk som redan har börjat planera att flytta härifrån. Nu får de tänka om.

Det var i slutet av 2017 som den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten presenterade planerna på att bygga närmare 200 lägenheter på den så kallade Platån vid Västra vägen i Hagalund.

De fyra första fastigheterna på Västra vägen är hyresrätter med Signalisten som värd. Resterande två fastigheter är bostadsrätter. Marken mellan husen, Platån, ägs av Signalisten och det var där bostäderna planerades. Kullen med sina träd och planteringar har i alla år varit en grön oas för de boende på Västra vägen.

Protester

Både hyresgästerna och de två bostadsrättsföreningarna protesterade, men Signalisten fick klartecken av kommunstyrelsen att gå vidare med planarbetet. Men nu läggs alltså hela projektet på is – troligtvis för all framtid. Den stora bergknallen, en sopsug och ett underjordiskt garage skulle innebära alltför stora problem.

Beslutet att stoppa planarbetet togs vid Signalistens senaste styrelsemöte.

– Det var inget principbeslut, men vi har pausat projektet. Det var nog inte världens bästa idé att bygga på Platån. Kanske dyker det upp något nytt i framtiden som gör att vi kan arbeta vidare med planerna. Men just nu är allting skrinlagt, säger Signalistens ordförande Magnus Nilsson (M).

Arne Öberg (S) anser att hela ärendet har hanterats slarvigt.

– Att det fanns ett garage och en sopsug i berget kände man ju till redan när förslaget lanserades. Nu försvinner 200 planerade hyresrätter och Signalisten har inga nya projekt på gång. Frågan är vad man ska göra nu för att uppnå målet att bygga 1 000 nya hyresrätter under tio år fram till 2025.

Magnus Nilsson är inte orolig.
– Det kanske blir en liten fördröjning men det är långt till 2025, säger han.

Byggprojektet

Det var i november 2017 som den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten presenterade planerna på att bygga närmare 200 hyresrätter på den så kallade Platån vid Västra vägen.

Förvaltningen var positiv och kommunstyrelsen gav Signalisten klartecken att fortsätta med planarbetet.

Nu läggs hela projektet på is – förmodligen för all framtid.

Stockholm Direkt