Byggstart för Häggviks Manhattan

Nu börjar det nya Södra Häggvik ta form på allvar. Första halvåret 2018 inleder ALM Equity byggandet av det första av tre 23-våningshus på tomten Städet. Utanför fönsterna och balkongerna blir vyn Edsviken och Järvafältet, men också norra Storstockholms största trafiknav.

  • Publicerad 12:15, 26 dec 2017

Miljö- och byggnadsnämnden har efter gedigen prövning fattat beslut om bygglov för flera delområden av tomten Städet.

Det tar Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, som garanti för att det blir bra.

– Miljö- och byggnadsnämnden släpper inte igenom ett bygglov utan att följa kraven lagen ställer när det gäller buller och spridning av partiklar från bilar, asfalt etcetera. Vi har en trimmad dialog med trafikverket och ställer hårda krav på att de gör sitt. Det handlar om tyst asfalt, hastighetsbegränsningar, bullerplank, säger Thomas Ardenfors och fortsätter:

– Klart att det är en utmaning för alla inblandade att bygga i trafiknära områden, men jag vill understryka att bostadsområdet ska ha flera grönområden. Mycket av det som i dag är asfalterade ytor blir grönområden.

Städetområdet gränsar till E4:an, förbifart Stockholm och järnvägen. Det ställer krav på byggherren.

– Vi uppfyller alla riktvärden, säger Hanna Berg, projektledare på ALM Equity och berättar om teknisk fasadlösning, inglasade balkonger och särskilda fönster.

ALM Equity ska även utforma ett torg i området och Oscar Nyströmer (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, talar om tysta innegårdar.

Thomas Ardenfors hittar ytterligare fördelar med att det byggs på området.

– Sedan jag flyttade till Sollentuna har det talats om att öppna en sydlig entré till Häggviks station, nu ska det finnas förutsättningar för att det äntligen blir verklighet. Jag hoppas att vi då slipper skip stop i Häggvik, säger Thomas Ardenfors.

"Vi bygger stad i Sollentuna", skriver ALM Equity som projektrubrik. Man planerar för totalt 1 500 bostäder, ett hotell och bygger i tio etapper med 2021 som beräknat slutår.

Områdets flaggskepp/landmärke blir Häggvik View – tre höghus om 23 våningar. Som jämförelse är det åtta våningar högre än "kommunhuset" vid Turebergs torg. Men tolv mindre är Kista torn.

– Till skillnad mot i Barkarby blir det här ett bostadsområde med stora inslag av handel i gatuplanet. Jag tycker att det är jättespännande, säger Thomas Ardenfors.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26

Sollentuna tappar i miljöranking

Nyheter Sollentuna tappar 20 placeringar sedan förra året i rankningen Sveriges miljöbästa kommun. Men miljöarbetet har inte försämrats, menar Inger Mattsson, projektledare för miljö och klimat på Sollentuna...onsdag 18/7 9:52

(S) nya gruppledare laddar för valet

Nyheter Möt Socialdemokraternas Joakim Jonsson Valet i september närmar sig. Vi i Sollentuna har därför tagit en pratstund med alla partiers gruppledare – för att få veta mer om vilka de är som privatpersoner och vilken fråga som är viktigast för...tisdag 17/7 15:48