Här på parkeringen blir det arbetsområde. Foto: Region Stockholm

Byggstart för nya t-banan på Södermalm närmar sig

Nu närmar det sig byggstart på allvar för nya tunnelbanan på Södermalm och i Nacka.

  • Publicerad 15:25, 10 jan 2020

Det har redan börjat förberedas för de nya tunnelbanan, blåa linjens förlängning, som ska dras till Söderort och Nacka via en ny station på Södermalm, Sofia, och en i Hammarby sjöstad, Hammarby Kanal.

Här sprängs det för nya tunnelbanan

Det är arbetstunnlarna i Sickla, Järla och vid Skönviksvägen i Nacka och Londonviadukten på Södermalm som börjar byggas först, enligt Region Stockholm.

På parkeringsplatsen vid Stigbergets brant vid Londonviadukten ska arbetsområdet för den tunneln ligga och det förberedande arbetet på plats har börjat.

Därifrån ska man sedan spränga sig in i berget till det tänkta stationsläget 100 meter ner i jorden.

Bygget av arbetstunneln där beräknas ta två år. Totalt beräknas utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och Söderort ta tio år.

Så ska Södermalms nya t-banestation byggas

I vår beräknar Region Stockholm att sprängningarna kommer igång. Nu har de därför skickat ut brev om det kommande arbetet till alla boende, verksamheter och fastighetsägare som ligger nära byggarbetsplatserna på Södermalm och Nacka.

Det har även beslutats om ett öppet hus i båda områdena för de som är nyfikna på arbetet där de kan ställa frågor till ansvariga, se faktaruta.

– Vi vill att de som påverkas av våra arbeten ska känna till vad som kommer att hända i deras närområde. Nu i januari skickar vi ut information om vad som ska byggas, hur det går till och i vilken ordning saker händer, säger Gunilla Wesström, projektchef för Blå linje till Nacka i ett uttalande.

Under året kommer fler arbetstunnlar att börja byggas, bland annat i Hammarby sjöstad och i Sundstabacken nedanför Gullmarsplan. Precis som nu kommer Region Stockholm då skicka ut brev innan byggstart med mer information.

Så här är det tänkt att arbetstunneln ska sprängas ut. Foto: Foto: Region Stockholm

Här kan du ställa frågor

Öppet hus i Nacka
29 och 30 januari, 16.30–19.30 i Nacka stadshus
Information om arbeten i Järla, Sickla och vid Skönviksvägen.

Öppet hus på Södermalm
18 februari, 17.30–20.00 på Erstagatan 1K
Information om arbeten på Södermalm.