Nya grannar. I vår byggs 120 nya lägenheter i korsningen Värtavägen/Furusundsgatan. Foto: Andreas Jennische

Byggstart för omstridda lägenheter på Gärdet

För snart två år sedan revs den befintliga byggnaden på Värtavägen för att göra plats för 120 nya lägenheter. Sedan dess har arbetet stått stilla. Nu meddelar bolaget att bygget snart ska dra igång.

  • Publicerad 10:47, 3 feb 2020

I korsningen Värtavägen/Furusundsgatan på Gärdet planeras två hus på fem till tolv våningar som ska inrymma totalt 120 bostadsrätter och en restaurang i bottenvåningen.

Omstridda bygget på Gärdet rejält försenat

Projektet, som går under namnet Ordonnansen 5, började planeras redan 2010. Men protester från boende och domstolsprövningar har gjort att det dragit ut på tiden.

I maj 2018 berättade vi att bolaget fått tillstånd att riva den befintliga byggnaden på platsen och att bygget skulle dra igång därefter. Men istället blev bygget stillastående i väntan på att staden skulle riva pump- och elnätsstationen som fortfarande var kvar på platsen, och hitta en plats där de kunde placera provisoriska stationer.

Nu startar omstritt bygge vid Gärdet

Byggstart i mars

Idag, måndag, meddelar fastighetsbolaget Aros Bostad att de tecknat avtal med Peab, som får i uppdrag att bygga bostäderna, och att byggstart är planerad till i slutet av mars.

– Vi har arbetat med förberedande arbeten under en längre period, så det känns väldigt roligt att Ordonnansen nu är klart för byggstart med en väletablerad entreprenör, säger Aros Bostads vd Magnus Andersson, i ett pressmeddelande.

Inflyttning beräknas ske våren 2022.

Skissbild. Så här är tanken att det ska se ut när det väl är klart. Foto: Aros Bostad