Ska rivas. Dagens bergbana har krånglat sen starten 2001. År 2023 ränkar staden med att en ny variant är igång. Foto: Claudio Britos

Byggstart för Skärholmens bergbana dröjer

Den nya bergbanan i Skärholmen kommer inte börja byggas i höst utan först 2022. För Skärholmsborna betyder det att första turen med nya hissen dröjer till 2023.

  • Publicerad 12:04, 1 sep 2020

När trafikkontoret förra hösten klubbade att Skärholmen skulle få en ny bergbana var planen att börja bygget i slutet av det här året.

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) var det framför allt under 2021 som de stora arbetet med den nya bergbanan skulle ske. Året därpå räknade staden med att den nya hissen skulle vara klar.

Men nu står det klart att det är först 2022 som bygget drar igång.

–  Vi hinner inte få fram de handlingar som krävs tidigare än så. Det är bland annat bygglov och marklov som behövs inför upphandlingen av en totalentreprenad. Vi har försökt tajta till tidplanen så gott det går men vissa saker tar sin tid, säger Margit Norén, projektledare på trafikkontoret.

Nästan tio år av väntan

Trafikborgarrådet har tidigare beklagat att det tagit sån tid att få till en ny lösning. Redan 2014 slog staden fast att dagens krånglande bergbana behöver ersättas. Nu räknar trafikkontoret att första turen kommer gå någon gång under 2023.

–  VI hoppas så klart att det går så snabbt som möjligt men vi bedömer att det är den tiden som krävs, säger Margit Norén.

Foto: Claudio Britos

Krångel sen 2001

Dagens bergbana upp till Ekholmshöjden invigdes 2001.

Sen dess har den krånglat rejält och staden har tvingats lägga stora summor på ersättningsbussar.

Planen är att riva dagens bana.

Den ersätts med en en inglasad snedhiss som går i en rak linje upp till toppen.

Under hela byggperioden ska det gå ersättningsbussar.

Den väntas kosta 70 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre