Inom fyra år kan man sola på trappan som ska gå från Malmskillnadsgatan ner mot Sveavägen. Foto: Marge Arkitekter/ Vasakronan

Byggstart i sommar för citys nya hyresrätter och soltrappa

32 nya hyresrätter, krog, soltrappa och öppen taktrerass. I sommar börjar arbetet för att göra om vid Sergels torg.

  • Publicerad 06:00, 8 feb 2017

Sista juni lämnar SEB sina lokaler på Sergels torg och fastighetsägaren Vasakronan kan sätta spaden i marken i hörnet Hamngatan/Sveavägen, Planen: ett nytt hotell, kontor, 32 bostäder, en soltrappa och plats för butiker och restauranger mot gatan.

– Vårt främsta syfte är att skapa liv där 24 timmar om dygnet. I dag är det en ganska sluten plats, säger Anna Nyberg, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

Hotellet kommer att ligga mot Malmskillnadsgatan med en entré mot Sveavägen. I planen ingår att ett hus och en mindre tillbyggnad rivs, den senare ersätts med en soltrappa som löper från Malmskillnadsgatan ner till Sveavägen.

LÄS ÄVEN Stadsmuseet vill stoppa nya Sergels torg

När förslaget var ute på samråd hade bland annat Stadsmuseet synpunkter på höjden på byggnaderna. Sedan dess har det ritats om. Kvarteret byggs om med två till tre våningar extra.

– Det har inte gjorts några större förändringar men vi har gjort ett indrag på översta våningen mot Malmskillnadsgatan. Där kommer det att bli en terrass som allmänheten har tillgång till, säger Anna Nyberg.

LÄS ÄVEN Tyck till om nya planen för City

Soltrappan har också krympt lite sedan den ursprungliga planen, men det beror på att spårvagnen ska kunna komma fram. Nu blir den 10-12 meter bred. Intill soltrappan mot Hamngatan byggs en paviljong, en flexibel byggnad som i ett första skede sannolikt kommer att innehålla en restaurang.

Vasakronan börjar bygga redan i juli och beräknar att vara klara om tre och ett halvt till fyra år.

Hela ytan motsvarar ungefär 60 000 kvadratmeter, varav hotellet blir 15 000 kvadratmeter. Största delen, 26 000 kvadratmeter blir kontor. Men det blir också 32 nya bostäder i hörnet Mäster Samuelsgatan/Malmskillnadsgatan.

– De kommer att vara hyresrätter till en början, sen får vi se om de görs om till bostadsrätter, säger Anna Nyberg.

LÄS ÄVEN Sensationella planen för City: 30 nya bostäder vid Sergels torg

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.