KVAR. Parkeringen på Råsundatomten kan bli ett inslag i stadsbilden i många år framöver. Foto: Leif Oldenburg

Byggstopp på Råsundatomten

Det blir inga fler bostäder på den gamla Råsundatomten – i alla fall inte under de närmaste åren. Byggherren Peab bromsar hela projektet eftersom försäljningen går för dåligt.

  • Publicerad 23:06, 16 maj 2019

Förr eller senare kommer det att byggas bostäder på platsen.

LUGN. Torsten Svenonius (M) är inte oroad. Foto: Leif Oldenburg

Det område där Råsunda fotbollsstadium en gång låg har i flera år varit ett av de stora byggprojekten i Solna.

Telenors huvudkontor står redan klart, Råsunda centralskola har flyttat in i nya lokaler och kvarteret Klacken med 340 lägenheter är under produktion. Men så värst mycket mer blir det inte just nu. De sista cirka 350 lägenheterna i kvarteret Liraren skjuts på framtiden.

– Eftersom marknaden har förändrats skjuter vi på starten av kvarteret till dess vi har sålt tillräckligt i vår nuvarande produktion, säger Jesper Strandberg, regionchef på Peab Bostad.

I klartext betyder det att försäljningen i det första kvarteret går trögare än vad bolaget förväntade sig.

I början på veckan låg 95 av bostäderna i kvarteret ute till försäljning på Peabs hemsida. Bara 20 var markerade som sålda, de flesta små lägenheter på ett eller två rum. Priserna för en fyrarummare på runt 100 kvadratmeter låg på över åtta miljoner kronor. Inflyttningen i Klacken är planerad till i höst.

– Grundproblemet är den ensidiga fokuseringen på bostadsrätter. Då blir bolagen väldigt marknadsberoende. Bostadsrätter måste få avsättning direkt. För hyresrätter räcker det att gå jämnt upp efter en period på 20–30 år, säger Martin Eliasson (S), andre vice ordförande i byggnadsnämnden.

Kan dröja

Kvar när 350 bostäder nu läggs på is blir en stor parkeringsplats där AIK:s supporterläktare Norra Stå en gång låg.

Fabege, som formellt äger marken fram till dess att Peab startar bostadsproduktion, har begärt en förlängning av det tidsbegränsade bygglovet för parkeringsplatsen fram till den 30 juni 2023. Ett tillfälligt bygglov kan förlängas i upp till 15 år.

Byggnadsnämndens ordförande, Moderaternas Torsten Svenonius, är inte särskilt orolig för att parkeringsplatsen ska bli ett bestående inslag i Solnas stadsbild.

– Konjunkturerna går upp och ner. Förr eller senare kommer det att byggas bostäder på platsen. Men det går inte att tvinga fram. Ingen vill ha färdigbyggda hus med tomma lägenheter, säger han.

KLART. Telenors huvudkontor mot Frösundaleden. Foto: Leif Oldenburg

Råsundatomten

Telenors huvudkontor närmast Frösundaleden står redan klart.

Därutöver planeras cirka 700 bostäder.

Första inflyttning i kvarteret Klacken med 340 lägenheter är planerad till fjärde kvartalet i år. Nu skjuts byggstarten för det andra kvarteret med ungefär lika många bostäder på framtiden
 
 

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt