Bytte balett mot rugby

För ett par år sedan var Enköpingstjejen Matilda Toresäter, 17 år, en talangfull ballerina på Stockholm Dance Academy. I  dag satsar hon hårt på rugbyn och är nyss hemkommen från Europeiska mästerskapen i Frankrike.

  • Publicerad 18:33, 3 maj 2018

Det duggar lätt ute när ERK (Enköpings Rugbyklubb) avslutar dagens träning. Matilda har inte deltagit då kroppen behöver vila efter helgens tuffa matcher i Vichy, Frankrike.

– Vi kom 12 av 16. Vi spelade jämnt i flera av våra matcher och hade kunnat kamma hem fler poäng och några fler vinster, tycker hon.

”Inget halvdant här”

För Matilda har det alltid handlat om att göra sitt bästa. Hon satsar hårt och högt i allt hon företar sig och trivs med utmaningar.

– Det har aldrig handlat om någon press hemifrån eller annanstans. Det är jag som alltid sätter högsta mål för mig själv, konstaterar hon.

Och varför inte, menar Matilda, då hon känner att hon älskar att satsa och träna hårt samt har en stöttande och engagerad familj.

– Jag har alltid haft goda förutsättningar och som jag ser det finns det ingen anledning till att göra något halvdant när man kan bli bäst, säger hon med ett stort leende.

I dag är Matilda med i juniorlandslaget och spelar även i klubben ERK. Hennes syster Lina är med i seniortruppen och hennes pappa är fystränare i klubben och landslaget.

– Mamma är vår största supporter. Hon stöttar oss alltid och ser till att vi inte kör slut på oss.

Dansade balett

Men under tolv års tid var det en helt annan idrott än rugbyn som upptog stor del av Matildas liv. Som treåring började hon med balett. Hon älskade baletten men tvingades till slut ge upp den till följd av en kronisk tåskada.

– Det var ett tungt beslut men jag hade redan fått upp intresset för rugbyn, så jag bytte helt enkelt den prydliga dansdräkten och danslokalerna på Östermalm till t-shirt och shorts och leriga gräsplaner bakom Westerlundska gymnasiet, säger hon leende.

Matilda som älskar naturen tycker att det är befriande att vara utomhus och träna utan att för en stund behöva tänka på hur man ser ut.

– Balett är ju en konstform i vilken det yttre är väldigt viktigt.

Matilda har däremot stora fördelar i rugbyn av att ha tränat balett så länge och på så hög nivå.

– Baletten har gjort mig stark! Jag har väldigt starka leder och väl utvecklad kroppskontroll, rörlighet och balans. Det gör att jag ådrar mig färre skador än en del andra.

Med runt tio träningspass i veckan och matcher ovanpå det är det tveklöst en fördel att vara stark i kroppen.

Hårt arbete

Men Matilda är inte bara stark fysiskt. Hennes envishet och starka psyke har hon även nytta av i skolan. Matilda går första året på IB - International Baccalaureate på Carlforsska gymnasiet i Västerås.

– Det är ett väldigt tufft och krävande program och även här är det viktigt för mig att hålla mina höga resultat. Det är en månad kvar nu så det är bara att köra hårt.

Att köra hårt är något Matilda kan och gör, oavsett vad det gäller.

– Jag har alltid tränat och jobbat hårt med det jag företagit mig. Goda förutsättningar längs vägen hjälper, men det är det hårda arbetet som är avgörande för att lyckas.

I framtiden tänker Matilda åka till England, spela rugby och studera där på universitet.

– Där kan man spela professionell rugby. Det är mitt mål. Vi fick goda möjligheter på Europeiska mästerskapen att få visa upp oss för de som är elitansvariga. Nu är det bara att kämpa vidare och förbättra mig allt jag kan för att så småningom nå dit jag vill.

Matilda Toresäter

Ålder: 17

Bor: På landet

Pluggar: International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) i Västerås

Klubb: ERK.

Position i laget: Klunghalv

Familj: Pappa Jonas, mamma Cecilia, storasyster Paulina, fyra hundar, två katter, tre hästar, fjorton får och två getter.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Grannslagsmål slutade med ambulansfärd

Nyheter Två grannar i kommunens västra delar började bråka på onsdagskvällen. En man och en kvinna har anmält varandra för misshandel.torsdag 17/1 11:24

Experten tipsar – så håller du värmen

Nyheter Kylan är här! Såhär klär du dig bäst för att hålla värmen, enligt generalmajor Karl Engelbrektsson.torsdag 17/1 10:31