Tidigt. Ove Wallin lockades till Centerpartiet och deras politik redan i tidig ålder. Foto: Jonas Månsson

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.

  • Publicerad 14:53, 15 jun 2018

Det är många som köar till friskolor i Stockholm, det är bättre om de kan gå här.

Ett stort politiskt intresse väcktes i högstadieåldern för Ove Wallin. Den tydlighet och arbetet med en stark landsbygdspolitik som han kände att Centerpartiet stod för lockade till engagemang.

Mycket är sig likt några decennier senare för Ove Wallin, Centerpartiets toppnamn i lokalvalet och Adelsöbo.

– Jag är uppvuxen på Adelsö där vi var potatisodlare. Morfar var bondeförbundare, säger Ove Wallin.

Han beskriver vård, skola och omsorg som de frågor han och partiet ser som sina viktigaste och att miljö ingår i egentligen alla områden. Han vill behålla landsbygdskänslan och ser Ekerö som en småstad om tio år.

– Vi har mycket grönområden. Hela Lovö är som en grön lunga innan Stockholm. Så ska det absolut förbli, säger Ove Wallin.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Det byggs nu och det har det inte gjorts på länge, det kan vi konstatera. Vi vill bygga både hyres- och bostadsrätter och anpassat så att det blir fint. Vi vill ha valfrihet även här.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Sandudden och Ekebyhovsskolan byggs ut, sedan byggs en ny skola troligtvis i Brygga. Vi tycker att en friskola är viktigt, det finns utrymme för fler. Det är många som köar till friskolor i Stockholm, det är bättre om de kan gå här.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Vi har Söderströmsgården färdig med planerad överkapacitet. Vi planerar för Träkvista och har tankar på fler. Det krävs runt 65 platser för att få bärighet för ett särskilt boende. De ska ligga i tätorten, sedan kan man planera för mellanboenden i alla kommundelar.

Hur ska trafiken lösas?

– Fjärde filen och Förbifarten kommer. Det är viktigt att allmänheten förstår att det är staten som bygger vägar, men vi har legat på beslutsfattarna. Sedan är utökad pendelbåt viktig. Där vill vi utveckla bättre miljöfordon.

Hur ser ni på partiöverskridande samarbeten?

– Ekeröalliansen är starkt sammanhållen. Vi har olika politisk inriktning, men är samstämmiga. Det var tråkigt och oväntat att Liberalerna lämnade. Där kände vi ett svek. Vi beklagar det, men vi stänger inte ute dem. Det var ett val de gjorde.

Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integration?

– Vi måste se till de som kommer får ett boende, att de lär sig svenska, får jobb eller praktik. Då får man språkintroduktion. Man ska även ha samhällsutbildning. Då kommer man med i samhället. Det är ett projekt som finns. Vi har fantastiska tjänsteman som har tagit sig an det. Vi vill fortsätta på inslagen väg och förbättra där det behövs.

Många kommuninvånare har vittnat om önskan om mer polisnärvaro. Hur möter ni den oron?

– Ekerö är förhållandevis lugnt från grova brott och att som allmänhet utsättas. Man kan gå tryggare här än på många andra platser. Men vi har utmaningar med droger bland unga exempelvis. Vi har många väktare och fältassistenter, de är viktiga. Vi vill ha fler poliser, men det är en riksfråga.

Vad ska göras för ungdomarna?

– Föreningslivet och civilsamhället är viktigt. Vi vill ha fler enkla mötesplatser, det kan vara ett enkelt kafé. Alla vill inte gå på ungdomsgården. Vi ska vara lyhörda för önskemål.

Vad avgör valet?

– Bostäder, skola, vård och omsorg. Miljö ingår i allt vi gör.

Vad väntar för er under valrörelsen?

– Vi möter många föreningar och organisationer. Vi ska vara på torgen, besöka andra kommundelar. Vi kommer ha en valhusvagn och knacka dörr i områden där vi tror att vi behöver synas mer.

Ove Wallin

Ålder: 60.

Familj: Fru, tre barn, ett barnbarn och ett barnbarn på gång.

Bor: Adelsö.

Gör: Slottsvakt på Drottningholms slott.

Intressen: Resa, mat, träffa, vänner och träna.

Vi möter politikerna

De senaste veckorna har Mälarö Tidning träffat lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag har vi intervjuat respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32