C invigde själva – ledde till tjafs

Under nationaldagsfirandet på Golfängarna var det inte bara solsken. En invigning av naturreservat har lett till meningsutbyte mellan politiker för två av de styrande partierna.

  • Publicerad 12:31, 7 jun 2018

Självklart tycker jag att vi skulle ha lite cred

Idén om att göra ett naturreservat av Lötsjön och Golfängarna har några år på nacken. De styrande politikerna sa nej till en motion från dåvarande Folkpartiet, som lämnades in i april 2013. I förra valrörelsen hakade Centerpartiet på idén.

Tidigare S-styret ändrade sig och i december 2017 var det dags för fullmäktige att säga ja.

Under nationaldagsfirandet invigdes naturreservatet av stadsmiljökommunalrådet Stefan Bergström (C).

"Det hade varit klädsamt att tala om att det var Liberalernas fd Folkpartiets förslag från början och att löftet om att delta i invigningen hade hållits", skriver fullmäktigeledamoten Inger Gran (L) på Twitter.

Stadens kommunikationsavdelning bestämmer vem som ska invigningstala, enligt Stefan Bergström.

– Jag har ingen aning om vad de har blivit lovade och av vem. Det är min roll som nämndordförande, har man ingen roll så har man ingen roll i det sammanhanget, säger han.

Dåvarande Folkpartiet var dessutom inte först med idén, enligt honom.

– Vi hade redan bestämt att vi skulle ha det som valfråga när de gick ut officiellt. Jag hade till och med träffat min dåvarande kollega i Solna och pratat om ett gemensamt naturreservat, säger Stefan Bergström.

Han kallar reaktionen för en storm i ett vattenglas. Centerpartiet ville till exempel göra Kymlinge till ett naturreservat redan 1973, utan att för den skull kräva att partiet nämns så fort man pratar om frågan.

– Trygghetspaketet var vår idé. Moderaterna har kommunicerat det jättemycket men vi går inte runt och hävdar ägandeskap. I min värld blir det lite fånigt om jag ska vara ärlig, säger han.

Inger Gran (L) vill inte kalla det för någon konflikt.

– Vi tycker väl lite olika. Jag tror att det glömdes bort i all stress, så det är ingen större affär. Självklart tycker jag att vi skulle ha lite cred för vår idé.

C säger att de redan hade kommit på idén?

– Haha, ja jag vet inte vad de har suttit med på sin kammare. Men det hände inget förrän vi gick ut och sa att vi ville ha ett Central Park. När vi gick ut med detta fick vi stor uppmärksamhet, jag tror till och med att det var på tv.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Svaret på fågeldöden i Lötsjön ligger på is

Nyheter Trumps politik drabbar Sundbyberg Orsaken till att flera fåglar hittades sjuka och döda i Lötsjön är obesvarad. Proverna kom aldrig iväg till ett laboratorium i USA utan är frysta på SVA i Uppsala.lördag 16/2 11:00

Staden vill servera klimatsmartare mat

Nyheter Tar fram modell för att mäta måltiders klimatpåverkan Sundbybergs stad vill klimatdeklarera måltider. Ett första led på vägen väntas när stadsmiljö- och tekniska nämnden sammanträder på tisdag.fredag 15/2 16:15

Trafikljuset där bilisterna tvingas köra mot rött

Nyheter Trafikingenjör backar om "snabb åtgärd" Emellanåt är det passande med frågan: Hur tänkte ni här? Trafikljuset på Kavallerivägen, Rissne centrum, slår inte om när förarna tar den ena, och enda, vägen ut från parkeringen.fredag 15/2 11:24