Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad säger att alliansen ska hålla ihop - och nu börja samtal med S och MP om att styra staden. Foto: Mimmi Epstein

C öppnar för storkoalition i Stockholm

Centerpartiet ökar rejält i Stockholm. Nu vill de ta mer plats och vara med och styra staden. Enligt gruppledaren Karin Ernlund ska alliansen hålla ihop – och börja samtala med S och MP.

  • Publicerad 11:41, 10 sep 2018

Från tre till åtta mandat, som det ser ut i dagsläget. Det gör Centerpartiet till det parti som växer mest sett till antalet mandat i Stockholms stad där de ser ut att bli fjärde största parti. Vänsterpartiet är det parti som ökar mest procentuellt sätt, med 4,1 procent till 13 procent.

– Det är det bästa valet på 42 år för Centerpartiet i Stockholm stad. Det är vi väldigt, väldigt glada för, säger gruppledaren Karin Ernlund när hon summerar valnatten.

Så slutade valet i Stockholm i natt

– Jag tror att väldigt många stockholmare har uppskattat vår tydlighet i att vi har stått upp mot främlingsfientlighet, rasism och stått upp för öppenhet och medmänsklighet samtidigt som vi varit ett tydligt grönt parti. De två komponenterna har vi märkt att väldigt många har uppskattat.

Står sig resultatet innebär det att partiet nu kniper åtta mandat i kommunfullmäktige. Det också ger partiet ordinarie platser i stadens nämnder något man inte hade tidigare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det kommer märkas. Det kommer vara fler röster som kämpar för våra miljöfrågor och för ett gott företagsklimat. På så sätt kommer väljarna att få resultat på att de har lagt sin röst på Centerpartiet.

Men frågan är hur stadens ska styras. Karin Ernlund uppger flera gånger att alliansen ska hålla ihop och inleda samtal över blockgränserna med S och MP för att se hur "Stockhom ska styras på ett ansvarsfullt sätt.

Helldén villig att samtala med alla – utom SD

– Vi kommer inte förhandla med Sverigedemokraterna. Det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna vi vänder oss till i första hand

Då utesluter du även Vänsterpartiet och Fi?

– Jag tror att vi ligger för långt ifrån varandra för att det skulle fungera.

Men även Karin Wanngård har sagt att de ska inleda samtal över blockgränserna. Vad är Centerns svar om hon och den nuvarande majoriteten ställer frågan till er om att regera över staden?

– Vi vill hålla ihop alliansen. Inom ramen för alliansen kommer vi prata med S och MP. De samtalen kommer föras den närmsta tiden och så får vi se vad de samtalen utmynnar i.