Radartornet vid Bromma flygplats måste sluta vara ett hinder för att bygga högt, enligt Centerpartiet. Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

C: "Radartornet är största hindret för att bygga högt i Stockholm"

Bällsta radartorn är den enskilt största anledningen till att vi inte kan bygga högt i Stockholm. Det menar Centerpartiet i Stockholm som vill lägga en miljon kronor på att utreda hur tornet kan sluta vara ett hinder.

  • Publicerad 16:25, 19 okt 2016

Det är en helt skild problematik från Bromma flygplats. Radartornet berör även flygtrafiken till Arlanda, Västerås, och ända ner till Karlstad.

Bällsta radartorn, eller golfbollen som den också kallas i folkmun, kontrollerar och kartlägger både civilt och militärt flyg.

Men enligt Centerpartiet i Stockholm är det också en stor bromskloss för bostadsbebyggelse över hela Stockholm. När partiet i nästa vecka presenterar sin skuggbudget avsätter de en miljon kronor till att utreda hur man på bästa sätt kan åtgärda radartornet.

– För oss har det blivit klart att det är Bällsta radartorn som är den enskilt största anledningen till att man inte kan bygga högt i Stockholm, säger Jonas Naddebo, tillförordnad gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stadshus.

"En hämsko"

Det kommande Tellus towers och Norra tornen i Hagastaden är två exempel på byggprojekt som behövt sänkas på grund av radartornet, enligt Jonas Naddebo.

– Det enda rimliga är att vi löser problematiken med att vi inte kan bygga högt i Stockholm. Vår politik är verkligen att bygga tätt och högt i kollektivtrafiknära läge. Vi kan inte låta den här delen påverka och lägga en hämsko över stadens utveckling, säger han.

Är det inte rimligare att lägga ner Bromma flygplats helt då?

– Det är en helt skild problematik från Bromma flygplats. Radartornet berör även flygtrafiken till Arlanda, Västerås, och ända ner till Karlstad. Inflygningen till Bromma flygplats påverkar inte att bygga högt vid Telefonplan till exempel. Det här rör sig om stora delar av Stockholm stad.

Nödvändig utredning

Enligt Centerpartiet är en utredning av frågan en nödvändig investering.

– Sen om det är att flytta, höja eller skaffa sig två radartorn eller vad man behöver göra det är det som utredningen får komma fram till, säger Jonas Naddebo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Klart: Så blir årets sommar på torget i Hässelby

✔Sommarbio ✔Fler platser ✔För alla åldrar Den 11 juni drar stadsdelen igång aktiviteterna under "Sommar på torget" i Hässelby gård. Nytt för i år är bio på torget och fler aktiviteter i Smedshagen.torsdag 24/5 16:23

Torgparkeringen i Spånga rustas upp – men utan bom

Trafikkontoret: "Var inte genomförbart" Jo, visst blir det en upprustning av torgparkeringen av Spånga. Men någon bom som hindrar in- och utfart blir det inte på platsen.torsdag 24/5 15:43