Planen är att bygga en cirka 12 meter bred soltrappa från Malmskillnadsgatan ner mot Sveavägen. Illustration: Vasakronan/Marge. Foto: Johan Fowelin

C sågar Stadsmuseet som remissinstans: "De säger nej till allt"

Efter Stadsmuseets kritik mot planerna för Sergels torg har Centerpartiet tröttnat. – De säger nej till allt. Frågan är om det kan fortsätta vara en remissinstans, säger Karin Ernlund (C).

  • Publicerad 15:10, 30 nov 2015

Som vi har skrivit flera gånger tidigare ska bankkvarteret vid Sergels torg göras om när banken flyttar från lokalerna 2017. Fastighetsägaren Vasakronan planerar för ett 30-tal bostäder, kontor och handel i byggnaden som föreslås bli två till tre våningar högre än i dag. Dessutom är idén att det byggs en 12 meter bred soltrappa från Sveavägen upp till Malmskillnadsgatan.

Men Stadsmuseet är alltså kritiskt. Förslaget innebär en "risk för påtaglig skada på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården" skriver museet som särskilt ogillar byggnadernas nya höjd och volym. Nu ryter Centerpartiet i Stockholms stad till.

– Vi tycker att Vasakronans planer för Sergels torg lyfter platsen och är jättebra. Jag är inte särskilt förvånad över Stadsmuseets kritik eftersom de säger nej till allt. Men jag börjar tappa förtroendet för museet som remissinstans. Frågan är om det kan fortsätta vara det, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Ann-Charlotte Backlund, chef för Stadsmuseet, håller inte med.

– Vi säger inte alls nej till allt. Men vår uppgift är att förklara vilka konsekvenser byggen har för de kulturhistoriska värdena. Ibland innebär det att vi menar att en förändring påverkar stadsbilden för mycket, säger Ann-Charlotte Backlund.

Rasmus Jonlund (L) försvarar Stadsmuseet men håller inte med om kritiken mot Sergels torg-planerna.

– Jag tycker att man är fel ute om man säger att Stadsmuseet säger nej till allt. De är experter och en oerhört angelägen remissinstans. Sen behöver man inte alltid hålla med. I det här fallet tycker vi om mycket av planen som kan lyfta området runt Sergels torg. Men vi skulle gärna sett ännu fler bostäder och efterlyser en helhetsplan för hur hela City ska utvecklas. Bland annat vill vi ha ett mål om 25 procent bostäder i byggprojekten, säger Rasmus Jonlund (L).

LÄS ÄVEN

Stadsmuseet hånas efter kritik mot nya Norr Mälarstrand

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.