C vill ha nya skridskobanor och skidspår

Stockholm ska vara roligt året runt – då behövs mer skridskobanor och skidspår. Det tycker Centerpartiet, som vill satsa på vintersport på flera nya platser i stan.

  • Publicerad 15:05, 22 jan 2018

Centern föreslår skidspår i Tantolunden och Rålambshovsparken, samt skridskobana med uthyrning i Humlegården.

En annan del i förslaget är att anlägga skidspår med konstsnö på Årstafältet. Det är ett perfekt exempel på hur tillgängliga ytor kan användas året runt, menar Mathias Mellgren Helge, ersättare för Centerpartiet i idrottsnämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Årsta Golf har visat intresse för att ha en skridskobana på golfbanan och ta drift för skidspår till Årstafältet. Och så vill vi ha skridskois på golfbanan, säger han och tillägger:

– Tyvärr vill den rödgrönrosa majoriteten lägga ner Årsta golf, vilken inte bara påverkar golfälskare utan i förlängningen även längdskidåkare och skridskofantaster.

Fler skidspår och skridskobanor skulle göra Stockholm bättre på vintersporter och att fler kan utöva dem, menar Mathias Mellgren Helge.

– Vi är det distrikt som drar flest deltagare till Vasaloppet men staden är usel på skidspår nationellt sett. Stockholm måste vara roligt året runt.

Varför just de här platserna?

– Parker används främst på sommaren, detta gäller även Årsta golfbana. Det är en anläggning man kan utnyttja bättre. Och så vill vi att man ska kunna åka skidor i innerstan, som på Stadion, säger Mathias Mellgren Helge och fortsätter:

– Snökanoner är ett sätt att säkra upp så att det går att åka skidor även när det är snöfattigt. Konstsnö gör att spåren håller längre och förlänger säsongen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om det är staden, klubbarna eller en privat aktör som sköter skidspåren eller skridskobanorna spelar mindre roll.

– Vi har inte riktigt gått in på hur det ska skötas rent praktiskt. Den som är bäst lämpad ska sökta driften, säger Mathias Mellgren Helge.