Strålbehandling. Cancerpatienter i Stockholm hänvisas nu till Finland. Foto: Mostphotos

Cancerpatienter i Stockholm skickas nu till Finland

Nu kommer ett antal cancerpatienter i Stockholm som är i behov av en strålbehandling, framförallt bröstcancerpatienter, att erbjudas vård. Men inte i Stockholm – utan i Finland.

  • Publicerad 11:08, 23 jul 2019

Den senaste tiden har det varit ovanligt högt tryck på cancerpatienter i Stockholm som behöver strålbehandling. Tidigare har landstinget behövt skicka patienter till andra län för avlastning. Men i veckan kommer de första cancerpatienterna att erbjudas frivillig vård i Finland för att avlasta ytterligare, rapporterar lokaltidningen Mitt i.

– Vi arbetar för att alla patienter ska få sin behandling inom den tidsram som deras sjukdom kräver. Efter medicinsk bedömning kommer vissa patienter erbjudas strålbehandling i andra regioner i Sverige eller i Finland, säger chefsläkare Elda Sparrelid till tidningen.

Det är framförallt patienter med bröstcancer som kommer att få erbjudande om vård i Finland under en treveckorsperiod, och Region Stockholm bekostar både resa och boende för berörda patienter. Om en behandling i Finland blir aktuell, kontaktas patienten av sin vårdgivare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just nu håller vårdgivarna på att bemanna strålbehandlingen för att kunna erbjuda full kapacitet på mottagningarna i Stockholm. Enligt Elda Sparrelid kommer man inte behöva stöd av andra vårdinrättningar när man har full kapacitet inom strålbehandlingen i Stockholm.

Man räknar med att ha behov av att skicka patienter till Finland i ett antal månader framåt.