Foto: Karoline Montero Araya

Cancervården i Stockholm lovas storbelopp

Regeringen nya satsning kan ge 114 miljoner till cancersjukvården i Stockholm per år. "Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i", säger Dag Larsson (S). Ella Bohlin (KD) skulle hellre se en större satsning på vårdköerna generellt.

  • Publicerad 06:50, 6 mar 2018

Stefan Löfven gick förra veckan ut med ett nytt vallöfte för sjukvården. Vinner Socialdemokraterna valet nästa år vill de satsa 500 miljoner per år på cancervården mellan 2019 och 2022. Pengarna ska gå till bättre barncancervård, kortade väntetider och tidigare upptäckt av hudcancer.

– Det är välkommet att satsa på cancervården. Jag tror det kan hjälpa kortsiktigt men inte långsiktigt, säger landstingsråd Ella Bohlin (KD).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) skulle regeringens satsning innebära 114 miljoner per år till cancervården i Stockholm. Han välkomnar satsningen och skulle den bli verklighet vill S i landstinget satsa på att korta väntetiderna och anställa fler specialistsjuksköterskor.

– Det finns mängder av hål man kan stoppa pengarna i men det absolut viktigaste är att behålla erfaren personal, säger han.

Men Ella Bohlin (KD) tror att en sådan satsningen inte är helt rätt väg att gå. Istället för att satsa specifikt på cancervården tror hon att man behöver att ett helhetsgrepp för vården i landet.

– Nu tycker jag att det är ett duttande från regeringen, det finns behov inom andra grupper också och jag tror man måste ta ett helhetsgrepp, säger Ella Bohlin (KD).

Fokus tycker hon istället ska ligga på att minska vårdköerna i landet.

– Om det är något regeringen ska titta på så är det vårdköerna, vi tror att det krävs en utredning kring vårdköerna i landstinget. Idag skiljer det sig stort mellan olika landsting. Sen behövs även ett större statligt ansvar, säger Ella Bohlin (KD).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.