Candy räddade mattes liv

Vallhundarna som hjälper Birgitta Ulväng på hennes och makens gård är i det närmaste en livförsäkring. Bokstavligt talat.

  • Publicerad 09:16, 8 dec 2017

Jag ropade på henne nästan i panik.

Snön har lagt sig på marken. Fåren, lammen och kvigorna som hör hemma på Husby Gård håller sig gärna inomhus. Det är där maten finns. Det betyder inte att det är någon viloperiod för de fyra som jobbar mest på gården. Birgitta Ulväng och hennes tre kollegor har fullt upp.

– Jag går ut vid sju och fodrar alla djuren, ströar och halmar. Ser till att de har det bra. Sedan beror det på vad som händer. Om det är djur som ska vägas, eller sorteras eller flyttas, säger Birgitta.

De tre kollegorna säger inte så mycket. De skäller en del, men det är mest för att de ser fram emot att få jobba. För tro inget annat än att vallhundarna av rasen Working Kelpie, Cindy, Ess och Dimma, har nyckelroller i verksamheten.

– Utan hundarna skulle det inte gå. På sommartid, när djuren ska flyttas till olika hagar, sorteras och så vidare, är det hundarna som gör allting, säger Birgitta.

Viktiga vallhundar

Med runt trehundra djur att hantera är det tydligt hur viktiga vallhundarna är. Dessutom är de något av en livförsäkring för Birgitta. Baggarna, som kan väga upp till 130 kilo, kan lätt stånga en människa rejält.

– Jag har, peppar, peppar aldrig blivit stångad av en bagge även om det är ganska vanligt.

Vid ett tillfälle kunde det dock ha gått riktigt illa. Det är ungefär tio år sedan nu, men Birgitta minns det väl. På den tiden hade hon även en tjur och när hon skulle mata korna och tjuren hamnade halmen lite galet. Birgitta klev in i inhägnaden för att lösa problemet.

– Jag började putta ut halmen. Bakom min rygg gick kossorna ut. Tjuren blev ensam kvar där inne.

När tjuren vaknade reste han sig upp och rusade rakt över Birgitta, som ramlade omkull och fick närmare ett ton tjur på låret när han trampade på henne.

– Jag tror att han ska springa ut, men det gör han inte utan han springer ner i andra änden och så vänder han sig om mot mig. Och då blir jag lite rädd för jag tar mig ju inte upp. Jag hade lite ont i benet.

Ropade i panik

Utanför inhägnaden fanns hunden Candy.

– Jag ropade på henne nästan i panik och hon ålade sig in och ställde sig mellan mig och tjuren så jag hann kravla mig upp och ta mig ut.

– Jag vet inte vad han hade gjort om han hade kommit en vända till, det vet jag inte. Nu stannade han och tittade på henne.

Det slutade med en rejäl lårkaka, men kunde ha gått betydligt värre. Sedan dess har inte Birgitta tjurar längre. Hon har inte Candy heller. Hunden gick bort, men hennes avkomma, tiken Cindy, är nu äldst och mest erfaren av de tre hundar som Birgitta har kvar.

– Det är en stor säkerhet att ha hundarna med, konstaterar hon.

Working Kelpie

Rasen är uppkallad efter en tik vid namn Kelpie, som överlägset segrade på det första vallhundsprovet i Australien år 1872.

Det blev stor efterfrågan på hennes valpar och på så sätt fick rasen sitt namn.

Rasen härstammar från vallhundar som de skotska emigranterna började importera till Australien från sina hemtrakter under första hälften av 1800-talet.

Dagens hundar är en direkt fortsättning på de ursprungliga vallande linjerna.
Fakta: Svenska Kennelklubben

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus: Sjuksköterskor misshandlade på lasarettet

Nyheter Två sjuksköterskor blev misshandlade på lasarettet och dubbla bedrägerier har anmälts i Enköping under midsommarhelgen.måndag 25/6 13:38