Foto: Fuck våldet/Claudio Britos

Carros son sköts till döds – hyllas i ny låt

Robin Sinisalo sköts till döds i Akalla 2016. I en ny låt försöker rapparna KiD-S.L.A.P och KD’s förstå föräldrarnas sorg när deras barn dödas eller försvinner in i kriminalitet.

  • Publicerad 10:18, 5 maj 2018

Den 19 januari 2016 sköts Robin Sinisalo till döds utanför sitt hem i Akalla. Hans bror Alejandro sköts med fyra skott. Han överlevde, men skadades allvarligt och är idag rullstolsburen.

– Bara två veckor tidigare blev en person skjuten vid Ica i Akalla. Robin frågade varför vi blundar för våldet och inte gör något åt saken. Han tyckte att det var så tragiskt att ungdomar dödar varandra. Tyvärr hamnade han där själv till slut, säger brödernas mamma Carro Sinisalo som sedan Robins död har kanaliserat sorgen i arbetet med föreningen Fuck våldet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Idag är det många mammor, pappor, bröder och systrar som lever med den sorgen. Sedan Robins död har situationen förvärrats på Stockholms gator och förra året sköts 19 personer till döds i huvudstaden.

För att försöka förstå och för att hedra dem som har förlorat ett barn eller syskon skrev Visättra- och Flemingsbergsborna Daniil ”KiD-S.L.A.P” Tomas och Kevin ”KD’s” Fattah låten ”Göra dig stolt”, som släpps i dagarna. Låten tillägnar de Robin.

– Det läskigaste är att det är Robins ord. Han har hela sitt liv sagt att han vill göra mig stolt, säger Carro Sinisalo.

Raplåt mot våldet enar Huddinges unga

’’Hur hamnade han där?’’

När Robin sköts till döds stod det en person på andra sidan pistolmynningen som förmodligen också en gång bara ville göra sina föräldrar stolta. Hur hamnade han där? ”Ingen unge drömmer om att bli mördare”, säger Carro när hon försöker förstå.

Det är oerhört tragiskt och frustrerande. Att man identifierar sig med en kultur som ens far eller farfar hade, för att man inte känner sig välkommen och hemma i det landet man är född i?

Foto: Claudio Britos

Daniil Tomas jobbar på en fritidsgård och ser dagligen ungdomars frustration. Att göra sina föräldrar stolta är kanske en självklarhet, men det kan också bli en press. Många ungdomar i orten växer upp med föräldrar från andra kulturer. De slits mellan föräldrarnas kultur och en svensk kultur de inte känner sig välkomna i.

– Det är oerhört tragiskt och frustrerande. Att man identifierar sig med en kultur som ens far eller farfar hade, för att man inte känner sig välkommen och hemma i det landet man är född i? Det är inget fel med det, men det är en så stark sökan efter identifiering med kulturen hemifrån som egentligen är så mycket längre bort än den du har framför dig, säger Daniil.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Carro känner igen bilden. Hon har också träffat vilsna ungdomar som kämpar en dubbel kamp. Dels ska man passa in i det svenska samhället och dels ska man göra föräldrarna nöjda.

– Vi som vuxna har ett stort ansvar att göra livet bra för barnen och ungdomarna. Även om det är svårt att förstå deras val i livet måste vi försöka och finnas där för dem. Vi måste mötas halvvägs.

Vi behöver mer resurser till förskolor och skolor, se till att alla går ut med bra betyg så att de får framtidshopp.

’’Föddes med en god vilja’’

I höst är det val och Carro och Daniil är båda överens: Politikerna måste få upp ögonen för de mänskliga öden som gömmer sig bakom brottsstatistiken. De måste inse att det är människor som föddes med en god vilja och som under bättre omständigheter aldrig hade rört en pistol.

– Kortsiktig politik som mer resurser till polisen behövs. Men enda sättet att få slut på våldet är förebyggande politik. Vi behöver mer resurser till förskolor och skolor, se till att alla går ut med bra betyg så att de får framtidshopp. Våra barn får från att de är 4–5 år gamla höra att de inte kommer komma någonstans för att de bor i Rinkeby, Akalla eller Skärholmen. Det måste vi få bort, säger Carro Sinisalo.

SE VIDEON: Göra dig stolt

Ny låt om föräldrarnas sorg

KiD-S.L.A.P började sin kamp mot gatuvåldet förra året med låten ”En efter en” som släpptes efter att en 20-årig man från Segeltorp blivit skjuten till döds.

I dagarna skriver han nästa kapitel tillsammans med Flemingsbergsrapparen Kevin ”KD’s” Fattah. I låten ”Göra dig stolt” hedrar de föräldrarna som förlorat ett barn till våldet.

Följ @BMTentertainment och @fuckvaldet i sociala medier.

SE VIDEON: Göra dig stolt

HEDRAD. Låten ”Göra dig stolt” tillägnas Robin Sinisalo som sköts till döds i januari 2016. Foto: BMT Entertainment

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.