HISTORISK. Cecilia Giertta är historisk som den första kvinnliga ordföranden i AIK:s huvudstyrelse. Foto: Leif Oldenburg

Cecilia Giertta skriver AIK-historia

Pappa växte upp några stenkast från gamla Råsunda och själv tog hon sina första stapplande steg på Infanterigatan i Huvudsta. AIK:s första kvinnliga ordförande föddes in i föreningen.

  • Publicerad 07:44, 8 okt 2018

MINNE. Ett stolt ögonblick. Cecilia Giertta förevigad mellan Pascal Simpson och Magnus Hedman. Foto: Privat

Cecilia Giertta är historisk – hon är den första kvinnan någonsin på ordförandestolen i AIK:s huvudstyrelse. Hon valdes med acklamation på årsmötet för några veckor sedan och har fortfarande lite svårt att ta in att det är hon som håller i klubban i landets största idrottsförening.

– Det känns väldigt stort men jag tvekade aldrig när jag fick frågan. Det är en ära och ett enormt ansvar att få vårda världens vackraste klubbmärke, säger hon när vi träffas över en kopp kaffe i Solna centrum.

Cecilia Giertta har vuxit upp med AIK och inom släkten var det självklart att hålla på Solnaklubben. Något annat fanns bara inte.

– Jag har gått på AIK-matcher i hela mitt liv. Alla i släkten håller på AIK. Utom min yngsta svärson. Men vi undviker att prata fotboll.

Ditt bästa AIK-minne?

– Oj, det är många. Men när AIK tog hockeyguld i Scandinavium 1982 var häftigt. Seger mot Björklöven i femte och avgörande matchen. Jag var där som journalist och försökte låtsas vara neutral. Det gick inte så bra.

– Och så fotbollens SM-guld så klart, helt fantastiskt.

Hon funderar lite och hoppar 36 år framåt i tiden till nästa minne:

– När jag blev vald och tog en bild på mig själv mellan Pascal Simpson och Magnus Hedman på AIK-galan. Och efter det en kram av Johan Mjällby. Det kändes också riktigt stort.

Lagkänsla

Som ordförande vill hon arbeta med värdegrunder och stärka banden inom den stora AIK-familjen.

– Det finaste med idrotten är lagkänslan. Alla ska kunna idrotta i AIK, från barnsben upp till pensionsåldern. AIK ska vara välkomnande och jämställt.

Att hon är den första kvinnan på ordförandeposten i en värld som ofta upplevs som extremt mansdominerad är inget problem. Och så här långt har reaktionerna bara varit positiva.

– Jag har arbetat både som sportjournalist och inom bryggerinäringen så jag är van vid mansdominerade verksamheter.

Nu ska hon hålla ordning på 18 500 medlemmar – som inte alltid är så försynta och tystlåtna

– Vem vill ha tyst? Jag har fem barnbarn och ytterligare två på gång. Jag är en tant som kan hålla ordning och reda, försäkrar AIK:s första kvinnliga ordförande.

MER Cecilia Giertta

Ålder: 60 år den 12 oktober.
Bor: Bodde på Infanterigatan i Huvudsta som barn. I dag i villa i Enskede.
Civil karriär: Började som sportjournalist, därefter ekonomijournalist. Presschef på bland annat Telia och Svensk Handel. Nio år som vd för Svenska Bryggerier.
Sport: Fotboll i Lerum. Friidrott. Tränar fortfarande för att sig hålla igång.
Aktuell: Nyvald ordförande i AIK:s huvudstyrelse.

RÖTTER. Cecilia Gierttas familj har djupa rötter i Solna och AIK. Foto: Leif Oldenburg

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Julgransdebatten rasar i Solna

Nyheter ” Var har de hittat detta granspöke???” Det är en tradition lika djupt rotad som luciafirande och adventsljus: den årliga julgransdebatten. Granen vid busstorget i Solna totalsågas av alla – nästan.tisdag 18/12 12:38

JUST NU Förseningar på pendeltågen

Nyheter Växelfel vid Odenplan Ett växelfel vid Odenplan har resulterat i förseningar i pendeltågstrafiken på tisdagsmorgonen. Enligt SL arbetar reparatörer på platsen men det finns risk för fortsatta följdförseningar under...tisdag 18/12 8:20

SMHI om julvädret i Stockholm

Nyheter ✓”Goda chanser till snö” ✓Prognos för vädret i hela länet – dag för dag. Drömmer du om en vit jul i år? I Stockholm är chanserna goda, enligt SMHI. Så här blir vädret i länet varje dag fram till jul.tisdag 18/12 7:00