Cecilia Haupt på Gärdet startar egen konstmässa - samtidigt med Affordable Art Fair i Frihamen

Liten mot stor? Nästa vecka öppnar Affordable Art Fair i Frihamnen. Då drar konstnären och galleristen Cecilia Haupt igång sin egen mässa på Gärdet, ett stenkast därifrån.

  • Publicerad 15:55, 22 sep 2015

Den första till fjärde oktober är det dags för Affordable Art Fair i Frihamnen. Det är fjärde året i rad som konstmässan arrangeras. Och precis som vanligt fokuseras på att erbjuda ett brett spektra av konstverk till priser som de flesta har råd med.

"Mer intimt"

Men det hindrar inte konstnären och galleristen Cecilia Haupt, som utmanar med en helt ny mässa – Haupt Art Family i egna lokalen Konstbyrån på Öregrundsgatan 8 på Gärdet.

– Jag har varit på så många mässor, och det är oftast stressigt och högljutt. Jag vill att det ska kännas mer intimt, så att man får chans att känna in konstverket. På min mässa får man inte bara titta innan man köper, utan även låna hem konstverket för att se om det passar där hemma, berättar Cecilia Haupt.

Är det därför väljer du att konkurrera med en stor, etablerad mässa?

–  Ja, men jag ser mig inte som en konkurrent, utan en lillasyster.

Från golv till tak

Haupt Art Family pågår mellan den andra och femte oktober. I den lilla lokalen visas målningar, teckningar, skulpturer och fotografier från 30 samtida konstnärer. Och alla verken får plats.

– Vi kör en gammaldags salongshängning och hänger från golv till tak. Det blir som att gå in i en tavla, säger Cecilia Haupt.

Öppnar upp Konstbyrån

Cecilia Haupt bodde i huset på Öregrundsgatan som barn, och har haft lokalen i bottenvåningen som ateljé och kontor de senaste 15 åren. Nu tänker hon öppna upp sin Konstbyrå för företag och privatpersoner, genom att låta olika konstnärer ställa ut och erbjuda kurser i måleri och teckning. Hon planerar även att ha seminarier och workshops.

– Jag är utbildad bildpedagog och vill att alla, oavsett om man är ung eller gammal, ska få chans att upptäcka konsten och vidga sina perspektiv. Det är därför som jag visar verk från många olika konstnärer.

Haupt Art Family

När: 2 – 5 oktober

Var: Konstbyrån, Öregrundsgatan 8

Öppet: Klockan 12 – 17, utom på vernissagedagen den 2/10 då det är öppet mellan 14 och 19.

Affordable Art Fair

När: 1 – 4 oktober

Var: Magasin 9, Frihamnen

Öppet: Klockan 11 – 18 alla dagar, utom den 1/10 då det är öppet mellan 12 och 18.