Centerns nya förslag – bygg Stockholm Low Line

Nästa vecka lägger Centerpartiet fram sin budget. Men redan nu kan en av deras storsatsningar avslöjas – parkattraktionen Stockholm Low Line.

  • Publicerad 13:21, 23 okt 2015

I nästa vecka kommer Centerpartiet att lägga fram sin budget men redan nu kan vi presentera en av deras storsatsningar – "Stockholm Low Line".

– Vi vill bygga "Stockholm Low Line" på det gamla tågspåret vid Årstaviken. Det är i dag en lite gömd plats och även om vissa redan promenerar där är det inte alla som har den möjligheten, eftersom det krävs både rätt starka ben och bra skor. Så med "Stockholm Low Line" vill vi göra det möjligt för alla stockholmare att få uppleva den platsen, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stadshuset.

Inspiration från New York

Inspirationen kommer såklart från det populära promenadstråket The High Line i New York.

– I New York har man byggt ett promenaddäck vid spåret och det är precis vad vi också vill göra. På vissa ställen kan nog däcket gå parallellt med spåren men där det är smalare måste det kanske läggas ovanpå. Men så långt det går vill vi att det gamla spåret ska synas.

Nattklubb i bergrummet

Redan i dag finns odlingslotter längs spåret - och dem tänker Centern inte röra. I stället vill man samarbeta med föreningarna som driver dem och andra företag och föreningar för att göra spåret till en attraktiv plats.

– Olika typer av serveringar skulle kunna ligga där och där spåret går in i ett bergrum skulle kanske en restaurang eller en nattklubb kunna öppna. Vi har i dag avsatt 15 miljoner kronor för projektet i budgeten men om man även vågar släppa in pengar från företag och sponsorer, som i gengäld exempelvis får sin logga på en parkbänk, kan det bli ännu billigare, säger Karin Ernlund.

Viktigt att arbeta med säkerheten

"Stockholm Low Line" är tänkt att gå mellan Eriksdalsbadet till tunneln vid Södersjukhuset. Men för att det ska vara möjligt behövs en bit av sträckan som nu ligger i en stängd tunnel öppnas för allmänheten.

– Den tunneln är ganska lång och om man öppnar den gäller det att verkligen arbeta med säkerheten och belysningen. Gärna om det också skulle vara möjligt att någon verksamhet kan ligga i tunneln eftersom den i dag är väldigt otrygg.

I veckan kommer så budgeten att presenteras och det återstår att se hur de andra partierna ställer sig till förslaget. Men Karin Ernlund är hoppfull.

– Vi tror att en bra stadsmiljö är en sådan där människor vill vistas utomhus tillsammans. Det skapar mötesplatser där man kan träffa olika typer av människor och det skulle i förlängningen göra Stockholm till en mer attraktiv stad. Jag hoppas att detta går att driva igenom eftersom det är med ganska enkla medel man kan göra den här platsen tillgänglig för alla, säger hon.

Stockholm Low Line

Centerns nya förslag är att anlägga "Stockholm Low Line" längs det gamla tågspåret vid Årstaviken.

Promenadstråket skulle kunna gå från Eriksdalsbadet till tunneln vid Södersjukhuset.

Längs spåret ska kaféer, restauranger och odlingar kunna finnas.

Inspirationen kommer från The High Line i New York.