MEDBORGARLÖFTE. Upplands Väsby station och centrala Väsby är områden som upplevs som otrygga i Väsby. Nu är polisen och kommunen överens om ett medborgarlöfte för att öka tryggheten. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Centrala Väsby ska bli tryggare

Stationsområdet och centrala Väsby upplevs av många som otrygga platser. Det ska polisen och Upplands Väsby kommun försöka ändra på. Parterna har kommit överens om ett medborgarlöfte med fokus på trygghetsfrågor.

  • Publicerad 10:14, 5 dec 2018

Tillsammans har vi målet att Väsby ska vara en trygg plats.

Bakgrunden till överenskommelsen, som skrivs under på torsdag, är de medborgardialoger och undersökningar som tydligt pekar på att det är centrala Väsby som är den otryggaste platsen i kommunen. Det har framförts önskningar om en ökad synlig närvaro av främst polis och väktare vid stationsområdet och på andra platser som upplevs otrygga.

Enligt överenskommelsen ska polisen arbeta uppsökande vid stationsområdet med fokus på narkotika, besöka kommunens mötesplatser för ungdomar i relationsskapande syfte, samt prioritera brottsutredningar kring unga personer som påverkar otryggheten.

– Jag ser stora fördelar med att vi har kommit överens om en gemensam inriktning fram till 2020. Det är när vi arbetar tillsammans som vi får kraft i vårt arbete med att öka tryggheten och stärka den lokala närvaron, säger lokalpolisområdeschef Emil Andersson i ett pressmeddelande.

Tryggt hela dygnet

Kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M), välkomnar överenskommelsen med polisen.

– Tillsammans har vi målet att Väsby ska vara en trygg plats, i alla delar av kommunen och under hela dygnet. Som kommun vill vi verka för både mjuka och hårda åtgärder, såsom fler fältarbetare bland ungdomar och ökad kameraövervakning vid stationsområdet, säger han i pressmeddelandet.

Överenskommelsen är en fortsättning på den avsiktsförklaring som Upplands Väsby kommun tecknade med polismyndigheten 2016.

TRYGGHET. Nu är polisen och kommunen överens om ett medborgarlöfte för att öka tryggheten. Foto: Upplands Väsby kommun

Här sker insatserna 2019

Prioriterad närvaro av polis och väktare i stationsområdet. Aktivt söka upp ungdomar samt främja alla former av vuxenvandringar/nattvandringar på helger och lov.  

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Var med och bestäm namnet på aktivitetsparken

Nyheter Tre förslag har valts ut Under hösten kunde alla som ville lämna in förslag på namn till aktivitetsparken i Vilunda. Nu har kommunen valt ut tre alternativ som du kan rösta på.fredag 14/12 15:30

Nya tränare till Bollstanäs SK dam

Sport Fremdling ersätts av Max Andersson Förra veckan meddelades att tränarstaben lämnar BSK:s damlag. På måndagen var ersättarna på plats och det blev en rutinerad duo från Uppsalafotbollen.fredag 14/12 15:10

Tre viktiga vårdförändringar under 2019

Nyheter Det här har klubbats i landstingets budget för Stockholm Landstingets budget är nu beslutad och klar. Här är tre vårdsatsningar som ska genomföras.fredag 14/12 7:00