HOTELL. Såhär ser visionen ut i Balders idékoncept för Hallonbergens centrum. Foto: Balder

Centrum i Hallonbergen och Rissne klara för försäljning

Hallonbergens och Rissne centrum kan snart ha nya ägare. Båda försäljningarna tas upp av kommunfullmäktige den 18 december och väntas gå igenom.

  • Publicerad 17:00, 29 nov 2017

Försäljningen av Hallonbergens centrum återremitterades under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. S och V vill ha en ny utredning för att se om det går att få mer betalt för centrumet.

Som Vi i Sundbyberg berättat har bostadsbolaget Balder föreslagits få köpa centrumet för 840 miljoner, det vill säga 80 miljoner billigare än acceptpris.

Vad innebär återremissen?

– Att ett positivt beslut för Hallonbergens fortsatta utveckling försenas något. Jag kan bara beklaga att Sundbybergs opposition beter sig så oansvarigt, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet tas istället på nästa kommunfullmäktige den 18 december och Balder ska få tillträde den 8 mars. Sammanlagt kommer fastighetsbolaget investera 6,1 miljarder i Hallonbergen, enligt Mikael T Eriksson. I det ingår bland annat köp av byggrätter för 800 miljoner och renovering av centrumet.

Vem köper Rissne centrum?

18 december ska även beslut fattas om vem som får köpa Rissne centrum.

Tre fastighetsbolag uppges fortfarande kunna ta hem affären: Balder, Einar Mattsson och Ikano. När ett förslag läggs fram är oklart, enligt Mikael T. Eriksson. Ett extra kommunstyrelsemöte är utsatt till samma dag som fullmäktige fattar beslut och ärendet kan tas upp då.

– Som en god förhandlare är man flexibel med tider och låser inte fast sig i olika deadlines. Vi vill kunna spela våra kort så länge vi kan, säger han.

Vänsterpartiet har tidigare gjort en överenskommelse med styret om att inte yrka på återremiss, mot att hyresfastigheter på Ridvägen och Odalvägen plockas ut ur centrumpaketet.

Oppositionsrådet Peter Schilling (S) anser inte att det står klart att Rissne centrum säljs den 18 december. Socialdemokraterna saknar dock ett mandat för att själva kunna få igenom en minoritetsåterremiss.

Hur ser du på Mikael T. Erikssons uttalande om att ni beter er oansvarigt?

– Vi står för en helt annan samhällsmodell. Han vill avhända sundbybergarnas möjlighet att själva vara med och utveckla. Om det kan kallas ansvarsfullt får han stå för, säger Peter Schilling.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27