Under mer än ett dygn var strömmen avstängd på Rågsveds Folkets hus. Foto: Sacharias Källdén

Centrumägare i Rågsved stängde av elen

Elen till Rågsveds Folkets hus stängdes plötsligt av utan förvarning igår. Det har gjort att personal, besökare och hyresgäster inte kommer in i huset.

  • Publicerad 11:24, 14 aug 2019

Det går inte att komma in i Rågsveds Folkets Hus sedan igår morse. Orsaken är att fastighetsägaren i centrum, Rågsveds Fastighets AB, valde att stänga av all el till huset.

– När vår personal kom hit vid åtta igår gick det inte att få upp metalljalusin eftersom det inte fanns någon ström. Och så har det varit sedan dess. Ingen kommer in i huset, säger Leif Rönngren, ordförande i Nya Rågsveds Folkets hus.  

Utrustning förstörd

Enligt Leif är avstängningen kulmen på två veckor av el-problem, då elen har kommit och gått hela tiden. Hyresvärden hävdar att de har informerat om avstängningen, men det stämmer inte, enligt Leif Rönngren.

- Ingen bland personalen har fått kännedom om det här. Nu ligger mat i sex frysar där inne och blir förstört.

Dessutom har stora delar av utrustningen i deras musikstudio förstörts på grund av el-stoppen, enligt Leif Rönngren.

- Vi kommer att starta ett försäkringsärende mot hyresvärden där vi kräver ersättning för sådant som skadats på grund av det här. Vi kommer också att kräva sänkt hyra, säger han.

200 personer utestängda  

Orsaken till avstängningen är, enligt uppgifter från hyresvärden till Folkets hus, att de ska byta ut elcentralen i huset.

150-200 personer berörs av stängningen. Här ingår en mängd besökare till olika verksamheter som sommarjobb, arbetsmarknadsprojekt, kaféet, studion, konsthallen och föreningar och grupper som hyr lokaler i huset.

När strömmen ska vara igång igen är oklart, löpande info läggs upp på Facebook/Nya Rågsveds Folkets Hus. Tidningen har sökt Rågsveds Fastighets AB.

UPPDATERING kl 11.50

Strömmen är nu tillbaka. Folkets Hus skriver på sin FB att de håller öppet som vanligt och efter överenskommelse. De kan inte erbjuda någon matservering då allt måste kasseras i kyl och frysar. Kaffe finns till försäljning och från 15.00 idag även smörgås. En konsekvens av strömavbrottet är att hissen gick sönder, vilket gör att de nu står utan hiss.

Butiksägarna har fått nog: ”Rågsveds Centrum förfaller”

AVSLÖJAR: Övermålning av klassisk mural – ett misstag

"De målar bort Rågsveds identitet"