Centrum. Ett stenkast från Jakobsbergs centrum finns Järfällas polishus. Men nu ska det flytta till Barkarbystaden. Foto: Mikael Andersson

Centrumägare kritisk till flytt av polishuset

Polisen ska flytta från Jakobsberg till Barkarbystaden där ett helt nytt polishus ska byggas. Men centrumägaren i Jakobsberg menar att flytten påverkar centrumet negativt.

  • Publicerad 11:37, 8 jun 2020

Den polisiära närvaron är en viktig faktor.

Positiv. Dan Engstrand (M), kommunalråd, är positiv till flytten. Foto: Ingemar Walldén

Om några år ska poliserna på Hästskovägen i Jakobsberg flytta. Kommunen och Polismyndigheten har nämligen tecknat ett avtal om att bygga ett nytt, större polishus i Barkarbystaden, något som röstades igenom på kommunstyrelsens sammanträde den 1 juni.

– Det befintliga huset de flyttar från har inte plats för alla anställda, och idag utgår bilarna från Sollentuna. Nu kommer man kunna ägna mer tid åt Järfälla och pendla mindre, säger Dan Engstrand (M), kommunalråd.

LÄS ÄVEN: Här kan Järfällas nya polishus byggas

Men centrumägaren i Jakobsberg, Citycon, är inte nöjd med beslutet.

De menar att andra lokalpolisområden, som Rinkeby och Sollentuna, väljer att placera polishuset i centrum för att på så sätt öka tryggheten för de som vistas där.

– Den polisiära närvaron är en viktig faktor för de som bor och verkar i Jakobsbergs centrum. Här finns en trygghetsproblematik och en flytt skickar en signal till dem som vi inte vill ska skapa mer oreda, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef på Citycon.

Hade skissat på eget förslag

Hon säger att Jakobsbergs centrum är en mer naturlig plats för folk att ta sig till, och att ett polishus i Barkarby gör det mindre tillgängligt.

– Det är olyckligt att ett sådant här beslut har tagits utan att man tagit sig tid att lyssnat in sig på vad företagarna och de boende här tycker och vad deras kunskaper och erfarenheter är, säger Veronica Palmgren.

Citycon hade på polisens begäran skissat på ett eget förslag om ett alternativt polishus på en annan plats i Jakobsberg, men polisen valde istället att samarbeta med kommunen.

– Vi hade gärna sett att vårt förslag fått lite mer utrymme och att det kommit in i en gemensam diskussion.

Men Dan Engstrand delar inte uppfattningen om att Jakobsberg riskerar bli otryggare, och lyfter både väktare som arbetar dygnet runt samt det nya trygghetskontor som ska öppna i dagarna.

– Kommunen har hela tiden en dialog med företagen, bland annat näringsidkarna i Jakobsbergs centrum. Möten sker löpande och det är något vi ska fortsätta arbeta med. En viktig del i att driva företag är att människor känner sig trygga.

Målet är att det nya polishuset ska stå klart 2024.

Nytt polishus

Ska ha plats för 200 polisanställda och innehålla kontor, reception, passenhet, träningsytor, omklädningsrum och vapenvalv.

Dock kommer inga arrester att finnas.

Ska ligga i direktanslutning till E18, nära Veddestabron.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt