Kör. Zack Dahl, 11 år, kommer träna parkour på lägret i sommar. Foto: Benny Engborg

Centrumtorget blir en tillfällig parkourpark

Ekerö centrum kommer förvandlas till en parkourpark när föreningen Chase-freerun visar upp sporten. – Vi vill dra ut barnen och träna utomhus, utanför gymnastikhallarna, för det är därifrån vi kommer, säger ordförande Johannes Netzén.

  • Publicerad 12:05, 4 jul 2018

Jag vill bara ha kul och köra.

Suget efter parkour är stort på Mälaröarna. När 35 kostnadsfria platser erbjöds i ett parkourläger, som en del av kommunsponsrade sommarlovsaktiviteter, så fylldes de snabbt.

– Vi har fortfarande 15 personer i kö. Vi mejlade kommunen och frågade om vi kunde utöka lägret men det fanns det inte pengar till, säger Johannes Netzén från Chase-freerun, föreningen som arrangerar lägret.  

För dem som inte fått plats på lägret finns det ändå en chans att få träna. På lägrets sista dag, 27 juli mellan klockan 12.00 och 19.00, välkomnas nämligen alla som är intresserade till en öppen parkourträning på torget i Ekerö centrum.

– Vi kommer ta ut lite redskap och sätta upp lite högtalare. Vi är där hela dagen och snackar med folk och visar upp vår sport, säger Johannes Netzén.

Kärnan har inte ändrats

Det är en sport som har utvecklats fort. Ursprunget finns på gatan men nu tränas det mer och mer inne i gymnastiksalar och i specialbyggda parkourparker.

Men även om utförandet delvis förändrats är kärnan densamma, menar Johannes Netzén.

– Essensen med parkourfilosofin är att det ska vara fritt och att alla ska träna på sina egna villkor. Trots att man bygger parkourparker, så finns det fortfarande oändligt många olika sätt att träna i en sådan park. Det är en väldigt kreativ sport, säger han.

Använder naturen

När man tar vara på det som finns naturligt i utemiljön och kombinerar det med redskap, då kan det bli riktigt genomarbetat, menar han.

Inför den öppna träningen på Mälarö torg kommer en temporär park byggas upp. Den riktar sig, precis som lägret dagarna innan, till barn och unga i åldrarna 6 till 15 år.

För de små barnen behöver en förälder vara med vid träningen, men parkour är inte farligare än andra sporter, tycker Johannes Netzén.   

– Det handlar om att bryta ner det och bygga upp det från grunden. Innan vi gör volter mellan hustak så gör vi kullerbyttor på tjockmattor, säger han.

En av de som kommer vara med är Zack Dahl, 11 år. Han har tränat parkour hos Chase-freerun i fyra terminer. Han ser fram emot lägret.

– Jag vill bara ha kul och köra, säger han.

Föreningen Chase-freerun har cirka 100 aktiva utövare i Ekerö, men kommer öppna nya platser till terminsstarten i höst.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter