TRAVFRÄLST. Kjell "Checca" Lindholm har sett Elitloppet på plats 67 år i följd och 26 maj är det dags igen. Foto: Jonny Andersson

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Tre dagar i buren blev straffet för rymningen från lumpen 1956. Den bondpermisen möjliggör för ”Checca” att se sitt 68:e raka elitlopp och utan den hade han sannolikt inte talat om Nils Ferlin som travkompis.

  • Publicerad 09:02, 20 maj 2019

Få runt Solvallas travoval känner honom som Kjell Lindholm. 83-åringen presenterar sig som ”Checca” – ”Checca Bulwalk”.

Frances Bulwark var en favorithäst. Checca hittade en barndomskompis på.

– Skriv Checca, då vet dom.

Sista söndagen i maj avgörs alltid Sveriges största travevent – Elitloppet på Solvalla. 26 maj är det dags, för 68:e gången.

Var med från början

Tyska Permit med Walter Heitmann som kusk vann 1952 och då föddes Elitloppet. 16-årige Checca stod på publikplats och var redan inbiten traventusiast.

– Jag var sladdis. Morsan tvingade mina äldre bröder att ta med mig till ”Valla” så hon fick lugn och ro en stund.

Konsekvensen av att skicka sjuåringen på trav kunde mamman inte föreställa sig. Han var för ung för att spela och letade bongar i hopp om att hitta en tappad vinst. Vilket ibland hände. Hans stallhäng ledde till att han fick följa med till andra banor och till att mamman gav upp och – i samråd med rektorn – tillät honom lämna skolan i förtid.

– Jag var i alla fall oduglig. Jag fattar inte att skötare, tränare och hästägare tog mig med till tävlingar på andra banor, de ville väl ha sällskap. Några jag kände arbetade inom SJ och fixade gratis tågresor. Till Gävle, Hudiksvall...

Tog ströjobb

Arbeta ville han inte. För att grannarna inte skulle döma sonen som dagdrivare skickade mamman honom hemifrån vid sextiden på mornarna.

Han drog till Solvalla.

– Jag hjälpte till med det jag kunde. Jobbade som lärling, tog ströjobb hos hästägare. Och så fick jag bra tips, säger Checca.

Tips som innebar att han sällan var black. Det är dock förskönad sanning, i hans berättelser handlar en del om att låna pengar för att spela.

Plötsligt stannar han i en mening och säger:

– Nu måste vi titta. Det här är dagens säkraste (Åke Lindblom med Karat Band). Den har jag spikat.

2140 meter senare höjer Checca näven och konstaterar att han har fem rätt på V5, vilket ger 3 000 i vinst.

– Klart att jag behövt låna några hundringar ibland, jag hade inget riktigt jobb, fortsätter han som att ingenting hänt. Ofta lånade jag när jag fått bra tips och kunde betala en stund senare.

Kände alla på läktaren

– Förr kände jag alla på läktarna.

Nämnas kan poeten Nils Ferlin, Dagmar Ebbesen (skådespelare) och Arne Domnerus (jazzmusiker), kändisar som likt honom gillade att spela på hästar.

Med nämnda och många fler har han umgåtts med startlistor, tidtagarur och öga för hästar i form. Han har sett trav i många europeiska länder, även Ryssland och flängandet på svenska banor nådde ett crescendo när ATG och Bodentravet fixade så att han 2014 kom till Boden. Då enda banan i Sverige Checca aldrig varit på.

Två missade tävlingsdagar

På Valla har han varit galet ofta, under 76 år har det blivit cirka 6 000 tävlingsdagar. Han har missat två, en 1984 och en 1994. Elitloppet tänker han aldrig missa. Det var nära ögat 1956, då tvingades han rymma från lumpen.

– Jag fick tre dagar i buren. Någon dag senare fick jag frisedel, morsan hade nog med det att göra. Jag skulle leva det här livet om jag fick en andra chans. Jag kan inte klaga, säger Checca.

Namn: Kjell Lindholm.
Ålder: 83 år.
Bor: Storskogen, uppväxt på Fredsgatan i Sundbyberg.
Kusk: Som lärling körde Checca ett lopp och slutade då trea på Gävle.
Spelare: Största enskilda spelvinsten är 680 000 kronor för snart 35 år sedan.

Film: Dokumentärfilmaren Tom Alandh, själv trogen Solvallabesökare, har uppmärksammat Checca och det gör han även i en kommande kallender.

Aktuell: Har på plats sett Elitloppet 67 gånger och inväntar nu det 68:e

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt