Kjell "Checca" Lindholm har sett samtliga elitlopp på plats sedan premiäråret 1952. Årets upplaga måste han se på tv. Foto: Jonny Andersson

"Checca" missar sitt första Elitlopp på 69 år

Han har försökt lirka med Solvallas sportchef Anders Malmrot och haft förhoppningar om att bli tillfällig hästskötare, men i år får Kjell "Checca" Lindholm inte se elitloppet på plats. "Ett helsike", säger han om att missa svensk travsports största dag för första gången på 69 år.

  • Publicerad 16:31, 25 maj 2020

På söndag avgörs 69:e upplagan av elitloppet. Som SundbybergDirekt skrev i en artikel våren 2019, har 84-årige Kjell Checca Lindholm sett samtliga föregående.

"Checca" missar aldrig ett elitlopp

Nu tillhör han en riskgrupp för att drabbas av covid-19. Dessutom genomförs tävlingsdagen utan publik, vilket tvingar honom att följa sändningen från bostaden i Storskogen.

– Ett helsike. Men inte mycket att göra åt, säger han.

Letat kryphål

Föga förvånande har han letat kryphål. Han har fört samtal med Anders Malmrot, sportchef på Solvalla, om att trots allt få se tävlingarna på plats. Travtränaren Stefan Melander, god vän till Checca, har även försökt skapa en roll som tillfällig hästskötare. Hästskötare, tränare, kuskar, funktionärer och annan arbetande personal är de enda som får vistas på banområdet.

– Jag förstår att Malmrot inte kan göra undantag för mig. Det är som det är och som 84-åring är det inte aktuellt att jag är vakt. Jag hade en tanke på att ta mig till slänten utanför banan, bakom trähästen, men man ser egentligen ingenting därifrån.

Medverka på Youtube

Hans söndag ska dock kryddas med ett uppdrag. Kjell Checca Lindholm är en god historieberättare och ska vara med i en Youtube-sändning som leds av artisten Little Jinder, traventusiast sedan ett drygt år.

– Vi vill ge dem som inte är så kunniga, men nyfikna, en utbildande och underhållande sändning, berättar Charlotte Henriksson på Gullers Grupp.

Checca ska via telefon alltså bistå med känslor och anekdoter. Säkert även speltips.

– Hur upplägget ser ut får jag veta mer om i veckan. Men minnen och historier... jo, det har jag ju några, säger Checca och skrattar.

Tror på franskt sto

Innan elitloppets två försöksheat lottades i söndags trodde Checca på Earl Simon som slutlig segrare. Hästen fick dock spår 8, svåraste startspåret bakom startbilen.

Checcas tips är i stället att Björn Goop lurar alla konkurrenter och står som slutlig segrare tillsamans med franska stoet Billie de Montfort.

En av förhandsfavoriterna som Checca "saknar känsla för" är Elian Web.

Visa merVisa mindre