Chefen fick en skriftlig varning. Foto: Hege Hellström

Chef på kommunen varnad – anmäld för sexuella trakasserier

För några månader sedan anmälde en kommunanställd att hennes chef närmat sig henne på otillbörligt sätt, något som av kollegan och arbetsgivaren uppfattats som sexuella trakasserier. Han varnades men får jobba kvar.

  • Publicerad 15:20, 14 nov 2017

Det var för några månader sedan som en anmälan mot en chef som jobbar på Vallentuna kommun inkom från en kollega.

– Vi har tagit emot en anmälan från en medarbetare för några månader sedan om ovälkommet beteende av sexuell karaktär. Vi ser så klart jätteallvarligt på det här, och har vidtagit alla åtgärder i enlighet med rutiner för att hantera trakasserier, berättar Annika Colding, personalchef i kommunen.

VALLENTUNA NYHETER VARJE DAG - LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon berättar att man vidtagit ”kraftiga åtgärder”. Kommundirektören Victor Kilén berättar att chefen fått en skriftlig varning.

– Den drabbade har varit med och diskuterat vilka förändringar som måste ske. Arbetsgivaren har gjort det väldigt, väldigt tydligt att det här under inga omständigheter får upprepas, säger Annika Colding.

Både den drabbade och chefen jobbar kvar och har fått möjlighet till stöd via företagshälsovård.

Har ni polisanmält händelsen?

– Det finns ingen automatik i det. Det är personen som anmäler som har möjlighet att polisanmäla, säger Annika Colding.

Exakt vad som hänt vill inte Annika Colding inte säga "av hänsyn till de inblandade" men enligt den skriftliga varningen som Vallentuna Nyheter har tagit del av så ska chefen ha närmat sig kollegan på ett otillbörligt sätt, något som av kollegan och arbetsgivaren uppfattats som sexuella trakasserier.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Har han erkänt?

– Vi har ju inte haft någon domstol eller så. Men han har bett om ursäkt till den drabbade.

Har ni haft tankar kring att chefen borde sluta sitt jobb?

– Jag kommenterar inte vidare, det finns säkert tankar på många håll. Vi följde rutinerna och tog reda på mer och tog hänsyn till vad personen gjorde. Det har framgått tydligt att det här var ett väldigt olämpligt beteende.

LÄS ÄVEN: "Det absolut värsta är vuxensveket"

Victor Kilén säger att han gett HR-avdelningen i uppdrag att gå igenom gamla domar i Arbetsdomstolen, AD.

– Jag ville se praxis på området så att det följer domstol och våra rutiner. Det visade sig att det här inte är av karaktären som gör att det finns skäl till avsked. Men sker det igen har arbetsgivaren mycket mer makt att nyttja LAS. Så länge det bara är enstaka tillfällen menar AD att det inte går, säger Victor Kilén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52