Anna Nergårdh är chefläkare på landstinget och beskriver läget på akutsjukhusen just nu som "ansträngt". Foto: Direktpress / SLL

Chefläkaren om situationen på akutsjukhusen: "Det är riktigt fullt"

Sjukhusen tvingas öppna helgstängda vårdplatser för att klara trycket på akuten till följd av aggressiv influensa.

  • Publicerad 14:19, 29 dec 2016

Vi har ett ansträngt läge. Men man behöver inte vara orolig för att inte få hjälp om man är livshotande sjuk

Influensan har slagit till med full kraft – åtta veckor tidigare än vanligt och mitt i julledigheten. Det har fått till följd att läget på samtliga akutsjukhus i länet är mycket ansträngt.

Övertryck på sjukhusen i Stockholm – dygnslång väntan

Stockholmare som drabbats så illa av influensan att de behöver akutsjukvård har är många fler än vanligt och Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Huddinge sjukhus, Karolinska och Södertälje sjukhus har fått kalla in helgledig personal och öppna helgstängda vårdplatser för att klara att ge alla vård.

– Det är riktigt fullt på alla akutsjukhus. Den samstämmiga bilden från sjukhusledningarna är att det är ett ovanligt högt söktryck just nu på grund av att influensan är kraftigt på väg uppåt, säger Anna Nergårdh, landstingets chefsläkare.

Förutom att många patienter drabbats av influensan har den också slagit ut personal.

– Det är märkbart hos flertalet vårdgivare att influensan också drabbat medarbetare, säger Anna Nergårdh.

Det höga söktrycket beror inte på att stockholmare söker vård i onödan.

– Rådande uppfattning är att de som söker hjälp på akutmottagningarna just nu drabbats allvarligt av influensan och att de allra flesta behöver akutsjukvård, säger Anna Nergårdh.

Därför är det kris på SÖS-akuten

Södersjukhuset öppnade ett 30-tal stängda vårdplatser under onsdagen och Nya Karolinska väntas göra samma sak i dag.

– Det är platser som man har öppet i vanliga fall men som varit stängda under helgerna. I vanliga fall öppnar man de först efter trettonhelgen, säger Anna Nergårdh.

På Karolinska har sjukhusledningen beslutat att införa ett stabsläge för att klara den ansträngda situationen. Stabsläge innebär att ledningen omfördelar interna resurser och vidta andra nödvändiga åtgärder för att kunna öppna ytterligare vårdplatser.

Hur länge kommer det att vara så här?

– Influensan kommer att hänga kvar i några veckor till. Vi följer läget dag för dag och är beredda att öppna alla de platser som varit stängda under helgerna tidigare än vanligt.

Är det ett krisläge på akutmottagningarna?

– Det är ett ansträngt läge. Men det är viktigt att få fram att om man är akut sjuk ska man ringa 112 eller vända sig till ett akutsjukhus. Man behöver inte vara orolig för att inte få hjälp om man är livshotade sjuk, säger Anna Nergårdh.

Inte försent att vaccinera sig mot influensan

Alla kan vaccinera sig men det är särskilt viktigt om man tillhör en riskgrupp. Personer som är 65 år eller äldre liksom gravida erbjuds gratis vaccination. En vaccinerad mamma ger även sitt barn ett skydd mot influensa.

Alla med någon av följande sjukdomar eller tillstånd erbjuds också gratis vaccination:

Kronisk hjärt- eller lungsjukdom inklusive astma

Svårbehandlad diabetes

Kraftig nedsatt infektionsförsvar (av sjukdom eller medicinering)

Kronisk njur- eller leversvikt

Neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen

Barn med flerfunktionshinder

Överviktiga med BMI över 40

ÄR DU SJUK? Ring 1177

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.