Chefsläkare. Inge Bruce på Region Uppsala uppmanar invånarna att testa sig. Foto: Region Uppsala

Chefsläkaren: ”Tycker man ska ta testet”

Chefsläkaren Inge Bruce på Region Uppsala uppmanar nu alla över 16 år att ta ett antikropptest. – Har man haft någon konstig förkylning under våren och funderar på om man haft covid-19 så ska man ta antikropptestet, säger han.

  • Publicerad 09:15, 4 aug 2020

Nu kan alla som vill testa sig för covid-19 vid symptom göra det kostnadsfritt. Ett så kallat PCR-prov som visar pågående sjukdom.

Sedan en tid tillbaka går det även att göra antikroppstest på de flesta privata och offentliga vårdcentraler. Det testet görs om man är symptomfri och visar om man utvecklat antikroppar mot Covid-19. Ett test chefsläkare Inge Bruce på Region Uppsala nu uppmanar alla personer över 16 år att ta.

– Jag tycker absolut att man ska ta testet. Har man haft någon konstig förkylning under våren och funderar på om man haft covid-19 så ska man ta antikropptestet, säger Inge Bruce i ett pressmeddelande.

Testar inte barn

– Vi testar inte barn under 16 år för antikroppar, eftersom de inte utvecklar antikroppar i så stor mängd. Det är helt enkelt inte meningsfullt. Men de kan testas om en läkare bedömer det som medicinskt nödvändigt, berättar Bruce.

Först efter två veckor

Provet görs genom ett blodprov. Det kan dock göras först två veckor efter att man blivit symtomfri. Provet kostar 200 kronor att ta.

Om man vill ta ett PCR- eller antikropptest kan man gå in på 1177.se/uppsala-lan och loggar in med e-legitimation. Där kan man boka tid på sin vårdcentral, eller på någon av de fyra provtagningsställena i Uppsala län som erbjuder PCR-test.

De är på jakt efter att hjälpa fler

Nyheter Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.fredag 18/9 11:42

Stöld på ICA Maxi funkar inte

Nyheter Två stölder kunde avslöjas på ICA Maxi under torsdagen. I båda fallen var det vuxna personer som försökte ta med sig varor utan att betala – men som upptäcktes och stoppades då de gick ut.fredag 18/9 10:33