Headliner. R&B-undret från Rinkeby Cherrie ska dra folk till 143-festivalen i Vårby gård. Foto: Ida Nilsing

Cherrie kommer till Vårbys nya festival

Sista veckan i juni kommer 143-festivalen till Vårby gård. Det kommer att bjudas på mängder av gratis aktiviteter, för alla åldrar. Evenemanget avslutas med en konsert med Sherihan "Cherrie" Abdulle.

  • Publicerad 08:00, 14 jun 2019

I sommar får Skärholmens hyllade 127-festival ett nytt stopp på röda linjen, nämligen Vårby gård. Den nya festivalen heter 143-festivalen och arrangeras av Huddinge kommun sista veckan i juni.

Festivalen avslutas med en konsert. Men fram till i fredags har huvudartisten hållits hemlig. Då släpptes bomben: Som festivalavslutning, klockan 17 på fredagen den 28 juni, kommer r&b-stjärnan Sherihan ”Cherrie” Abdulle stå på scen.

– Vi har lagt mycket vikt på att budskapen ska vara rätt i artisternas uppträdande på festivalen. Så på så sätt känner vi oss väldigt trygga och glada över det. Och så är hon, som många vet, en stor artist i hela landet – i hela Skandinavien egentligen. Så för oss är det en jättestor grej att hon är här, säger festivalens projektledare David Mado.

Konserten beräknas hålla på i drygt en timme, med förband och eventuellt en lokal artist som under kvällen kommer göra sin scendebut.

Nära samarbete

Vårbys festival kommer ha ett nära samarbete med sin granne i Skärholmen, bland annat genom projektledaren David Mado som tidigare jobbat med 127-festivalen. Och konceptet är det samma.

– Syftet med festivalen är att trygga upp området och visa att det händer positiva och roliga saker i Vårby. Inte bara det man brukar höra och läsa om, som ofta är negativt och tråkigt. Vårt mål är att erbjuda dels en meningsfull sysselsättning under sommarlovet men också att förmedla en trygghet i orten, berättar David Mado.

Basket. De som vill kan prova på basket under festivalen. Bilderna är tagna från 127-festivalen förra året – Skärholmsfestivalen som har inspirerat den nystartade 143-festivalen. Foto: Claudio Britos

Festivalen är helt gratis för alla åldrar. Det kommer bland annat bjudas på pysselverkstäder, dans, sportaktiviteter som basket och fotboll, studsmattor och vattenlek. Det kommer även finnas en liten caféverksamhet, där man kan köpa dricka, korv och annat som kan behövas för att fylla på energiförrådet. På torsdagen kommer en fotbollsturnering arrangeras för barn mellan 10–15 år. Här finns det möjlighet att vinna överraskningspriser.

Särskilda aktiviteter

Utöver detta berättar Alexander Drikha, fältsekreterare i området och en av initiativtagarna bakom festivalen, att det finns ännu fler särskilda aktiviteter planerade.

– På onsdagen kommer vi ha något vi kallar för ”barnens dag”. Då kommer det finnas hoppborgar, tävlingar och andra aktiviteter som riktar in sig mot de yngre barnen. Sen har vi självklart konserten på fredagen.

Den officiella målgruppen för festivalen är unga mellan 7–18 år, men David Mado säger att alla är välkomna.

– Vi har en sekundär målgrupp från noll till hundra. Det är jättekul om det dyker upp föräldrar och äldre. Vi jobbar med alla!

Om 143-festivalen kommer att återkomma i framtiden, likt 127-festivalen, är ännu oklart. Men det är förhoppningen, inte minst för att skapa arbetstillfällen i Vårby.

– Vi kommer att ha 25 feriearbetare hos oss nu, under en treveckorsperiod. Men vi har också en förhoppning om att det här på lång sikt ska fortsätta generera arbeten. Inte bara sommarjobb, utan att kunna anställa personer under planeringen inför festivalen. Jag hoppas verkligen att man ser vinningen i det här, säger David Mado.

Var? När? Hur?

Festivalen är gratis för alla åldrar.

Plats: Vårby Gård

Datum: 24/6 – 28/6

Tid: 12 – 18

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Festivalschema

Måndag

12:00 - Pysselverkstad
13:00 – ETS-kampsport, Dans-workshop
14:00 – Ansiktsmålning, Dansuppträdanden
15:00 – Pingisturnering
16:00 – Kreativt skapande
16:30 – Dagens sporttävling

Tisdag

12:00 – Bumperballs, BMX & spacebikes
13:00 – Konsolsport, Vattenlek, Danstävling
14:00 – Ansiktsmålning, Streetpepp
15:00 – Vattenlek
16:00 – Kreativt skapande
16:30 – Dagens sporttävling

Onsdag – barnens dag

12:00 – Simning, Sumobrottning, Hoppborg
13:00 – Konsolsport, Cirkusuppträdande, Skate-workshop
14:00 – Ansiktsmålning, Streetpepp
15:00 – Vattenlek
16:00 – Kreativt skapande
16:30 – Dagens sporttävling

Torsdag

12:00 – Fotbollsturnering, Pysselverkstad
13:00 – Konsolsport
14:00 – Ansiktsmålning
15:00 – Gatuslang med vänner
16:00 – Kreativt skapande
16:30 – Dagens sporttävling

Fredag

12:00 - Hoppborg
13:00 – Parkour, Sumobrottning
14:00 – Ansiktsmålning
16:00 – Kreativt skapande, Dagens sporttävling
17:00 – Avslutningskonsert