Chiles protester kommer till Hallunda

Det blir en latinamerikansk kvinnodag i Botkyrka i år. Protesterna i Chile visas med nytt feministiskt perspektiv i Hallunda Folkets med start den 8 mars.

  • Publicerad 08:30, 7 mar 2020

Sen finns det en väldigt stor skala i latinamerikaner i Botkyrka

På söndag, 8 mars, infaller den internationella kvinnodagen. I Hallunda Folkets hus uppmärksammas det genom en fotoutställning och vernissage över den senaste tidens protester i Santiago de Chile, Chiles huvudstad – ur ett feministiskt perspektiv.

– Bilderna visar de tre första månaderna av protester av kollektivet Ojo Rebelde, det rebelliska ögat. Man måste nog se bilderna för att förstå, men det är väldigt starka bilder. Även om de inte föreställer saker som är våldsamma i sig, blir kontexten väldigt våldsam när militärpolisen svarar med våld, berättar Ninel Barrios Pizarro, en av utställningens initiativtagare.

Hon är, tillsammans med Erika Murga, en del av föreningen Döttrar för internationell solidaritet. En relativt nystartad, ideell organisation av döttrar till de politiska flyktingar som flydde Pinochets regim i Chile.

Tillägnad mördad medlem

Fotoutställningen är dedikerad en tjej som var med i El ojo rebelde, men som i november hittades mördad i sitt hem.

– All hennes fotoutrustning och dator var försvunna. Två månader senare kom polisen fram till att dödsfallet inte var kopplat till hennes engagemang i kollektivet. Istället menade polisen att hon hade öppnat för ett matbud och att det varför hon blivit mördad. Men ingen köper den versionen, berättar Erika.

Breddar bilden

Erika berättar att den bild som förmedlas av protesterna i Chile i media inte är neutrala och rättvisande. De visar en stigmatiserande bild av att det är fattiga och vänsterextremister som är ute och demonstrerar och vandaliserar.

– Det stämmer inte. Folket är enat och de är från alla sociala skikt. Visionen som vi har är att den bilden också ska spridas och ses, säger hon.

– Fotona visar den verklighet som folk som är ute och manifesterar lever i. Det är vanliga människor som dokumenteras, tillägger Ninel.

Varför ställer ni ut i Botkyrka?

– Vi gör mycket i innerstan för att alla kan ta sig dit. Men det finns en tanke med att inte vara i innerstan, säger Ninel.

– Sen finns det en väldigt stor grupp latinamerikaner i Botkyrka som är andra generationen eller ibland tredje, och det är de som är vår målgrupp, tillägger Erika.

Utställningen går att ses till och med den 15 mars innan den flyttar vidare till Feministiskt forum.

DÖTTRAR för internationell solidaritet

En ideell organisation som är partipolitiskt och religöst obunden, med en feministisk värdegrund som vilar på alla människors lika värde.

Startade efter nyheterna om massprotester i oktober förra året, efter att militär använde övervåld mot demonstranter.

Arbetar bland annat för att uppmärksamma folkets sociala, ekonomiska och politiska situation i Chile.

Vill man engagera sig kan man besöka deras hemsida: dottrar.se.

Visa merVisa mindre

Oroligheterna i Chile

Massdemonstrationerna i Chile började i oktober 2019 mot höjda priser i kollektivtrafiken. Sedan dess har de kommit att handla om privatägt vatten, dyr utbildning och låga löner. Ett tiotal personer har dött i samband med protesterna och över 10 000 har skadats.