Ger det ett försök. Sam Egag hoppas på detaljplaneändring så att han kan ha kvar sin uteservering. Foto: Sacharias Källdén

Chirashi-ägaren om negativa beskedet

Den svartbyggda uteserveringen i Bagarmossen måste bort. Det står klart efter att stadsbyggnadsnämnden sagt nej till ett tillfälligt bygglov. Men krogens ägare tänker inte ge sig riktigt än.

  • Publicerad 15:27, 3 apr 2019

Turerna kring Sam Egag och hans krog Chirashi på Rusthållarvägen i Bagarmosen har varit många. I grunden finns en populär uteservering som, enligt Sam själv, byggts i god tro.

När det efter en anonym anmälan till staden i december 2018 blev känt att uteserveringen står på så kallad parkmark och därmed var ett svartbygge, började det hända saker:

Sam Egag skickade in en ansökan om bygglov i efterhand och samtidigt slöt Bagisbor upp i tusental med hjälp av en namninsamling. Dessutom genomfördes en ljusmanifestation på platsen med parollen "rädda Chirashi". Samtidigt har ett mindre antal närboende skrivit till staden för att få bort serveringen som man menar både bryter mot lagen och stör. Den intilliggande bostadsrättsföreningen som restaurangen hyrt vatten av har dessutom sagt upp avtalet med Chirashi – en uppsägning som Sam Egag och hans ombud menar är ogiltig. Ja, ni hör ju.

Chirashis uteservering har stått övergiven sedan i september 2018. Foto: Sacharias Källdén

När det tidigare i vår började närma sig politiskt beslut i saken red något oväntat oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) ut till Chirashis försvar och ville se ett tillfälligt bygglov. Men nu har beskedet kommit, den moderatledda grönblå majoriteten i stadsbyggnadsnämnden följde tjänstemännens inrådan vid förra veckans sammanträde: det är bara att riva uteserveringen med tillhörande boulebana.

– I talk the talk and walk the walk. Jag respekterar stadsbyggnadskontoret och stadsbyggnadsnämndens beslut och kommer riva ner allt och återställa parken, eller den här gräsplätten som det egentligen handlar om. Men jag kommer testa allt som går innan jag säger; "okej, jag har gjort allt, men det funkade inte", säger Sam Egag när vi träffar honom vid restaurangen som hållit stängt sedan september förra året.

Nya problem för Chirashi i Bagarmossen

Det som måste till för att han ska få ha kvar serveringen är helt enkelt att områdets detaljplan, som är från 60-talet, ändras så att marken där klassas som fastighetsmark. Men en sådan process är komplex och segdragen.

– Jag ger det ett försök och ställer frågan till stadens tjänstemän, säger Sam Egag som trots att han erkänner att det varit kämpigt väljer att se läget från den ljusa sidan.

– Jag jobbar hårt för att förverkliga mina drömmar och försöker samtidigt bidra med något positivt till området, misslyckas jag, har jag i alla fall försökt. Stödet jag fått från den stora majoriteten av människorna har varit fantastiskt. Utan Bagisborna, min familj och vänners stöd hade jag aldrig orkat kämpa på så här, säger han.

Sam Egag om varför han byggde uteserveringen:

"Efter ett par samtal med trafikkontoret fick jag ett e-postmeddelande som förklarade villkoren för tomten och bifogade en karta som tydligt visade att tomten där uteserveringen stod på klassades som fastighetsmark och att markägaren var Brf Voxnan. Trafikkontoret bad mig söka tillstånd från polisen samt från Brf Voxnan vilket jag gjorde och fick godkänt på. Det fanns inte en enda tjänsteman, handläggare eller person på stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret eller polisen som så något om att uteserveringen står på allmän parkmark som har ett kulturhistoriskt värde och absolut inte får röras. Hade jag fått rätt information från början hade jag självklart inte sålt min lägenhet och satsat massa pengar, tid och energi på att renovera en sliten kiosk och fräschat upp en skuggig och lerig gräsplätt som ingen tidigare brydde sig om."

Här är SL:s satsningar för kyla i sommar

Nyheter ✓Knapptrick✓Fler AC-bussar sätts in ✓Men därför kommer de inte hjälpa vid ny värmebölja Varje sommar rapporteras det om extremvarma bussar och tåg i kollektivtrafiken. Nu, och fram till slutet av augusti, skruvar SL på alla detaljer för att hålla graderna nere.lördag 15/6 9:08

Fritt fram för bassängbad i Stockholm

Nyheter Söderorts bad har öppnade i veckan – i helgen väntas nytt högtryck Nu har alla stadens utomhusbassänger öppnat för säsongen. Vi träffade Alma som bland annat gjorde bomben ner i Nytorpsbadet.fredag 14/6 15:11