Sista våren. Anneli Strömsten och Stefan Norberg hoppas att politikerna ska agera för att rädda Melodybox. Foto: Jannie Flodman

Chockbeskedet för Melodybox – kan tvingas stänga direkt

Det privata kulturstället Melodybox i Hökmossen kan tvingas stänga ner – redan innan sommaren. Att ha spelningar och fester i industrifastigheten är olagligt, slår staden nu fast.

  • Publicerad 15:02, 17 apr 2019

Det har gått snart sju år sen den gamla Konsumbutiken blev en privatdriven kulturverksamhet. Mitt bland Hökmossens villor har det sen dess fixats mängder av livespelningar och fester. Musiker har repat, det har dansats, ordnats föreningsmöten, skoldiscon, fotbollsavslutningar, yoga, popkollo och stand up i den gamla industrifastigheten.

Men nu kan det vara över för Melodybox – i alla fall på Mejselvägen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I måndags fick Stefan Norberg och Anneli Strömsten som driver stället veta att de måste stänga. Ett definitivt beslut väntas tas i stadsbyggnadsnämnden i maj och kommer gälla omdelbart efter mötet.

Stadens jurister är redan nu tydliga med sin bedömning. Detaljplanen slår fast att byggnaden är till för industriverksamhet. Det är inte en plats för spelningar och fester. För Melodybox kan det betyda stängning innan sommaren.

– Det här kom som en blixt från klar himmel för oss, säger Anneli Strömsten.

Anmäldes som störande 2014

Men stadsbyggnadskontoret konstaterade redan 2014 att verksamheten var olovlig, enligt tillsynschefen Agneta Granlind. Frågan väcktes av privatpersoner som anmälde Melodybox för att vara störande. Trots det har fallet dragit ut rejält på tiden.

Försvinner. Byggnaden på Mejslevägen ska om några år rivas för att ge plats åt radhus. Foto: Jannie Flodman

– Det är olyckligt. Det här beslutet borde ha tagits för flera år sen men vi är inte tillräckligt många som arbetar med detta och har inte hunnit med. Nu agerar vi så fort vi kan, säger Agneta Granlind.

Hon uppger att stadsbyggnadskontoret flera gånger påpekat för fastighetsägaren att huset används på ett felaktigt sätt. Men Melodybox, som är hyresgäst, har uppfattat det som att det funnits en dialog med staden med målet om att få vara kvar. Fastighetsägaren har till exempel försökt få ett tillfälligt bygglov för att rädda verksamheten.

– Men helt plötsligt är det ingen idé att göra något alls. Vi ska bara avbryta allt. Det är jävligt taskigt, säger Stefan Norberg.

Fastighetsägaren har ansökt om ett tillfälligt bygglov men det arbetet avbröts i vintras. Tillfälliga lov kan bara ges om något verkligen är tidsbegränsat, till exempel om det är en evakueringslokal. Att fastighetsägaren vill riva huset för att sen bygga radhus på platsen gör inte att det kan användas hur som helst under tiden, enligt Agneta Granlind.

Stort stöd för Melodybox

I sociala medier har stödet varit starkt för Melodybox sen det i veckan blev känt att huset är rivningshotat. Men det är ett mindre problem, enligt Stefan Norberg.

Populär kulturlokal i Söderort hotas av rivning

– Melodybox kan ju flytta på sig och det hade vi haft en chans att hinna göra på två år innan rivningen. Nu är det panik, säger han.

Melodybox ägare tänker överklaga stadens beslut. De hoppas också att frågan lyfts politiskt och att någon tar strid för kulturverksamheten.

– Jag hoppas att kulturborgarrådet försöker bromsa det här och att staden förstår att det här är en viktig, etablerad mötesplats. Här produceras extremt mycket kultur åt närområdet och staden utan att det kostar staden något. Det borde ha ett värde, säger Anneli Strömsten.

Planen: Istället för kultur – radhus

Fastighetsbolaget Evolv Property, som Melodybox hyr av, har ansökt om att få riva dagens byggnad för att istället bygga åtta radhus på tomten.

Tomten ägs idag av staden men fastighetsbolaget vill köpa loss den.

Bygget beräknas kunna starta år 2021 och första inflyttning kan bli år 2023. Först måste en ny detaljplan tas fram.

Stadens exploateringskontor ser positivt på projektet.

Ett första beslut om en markanvisning för bostadsbygget ska tas i exploateringsnämnden i slutet av april.

I väntan på rivningen och nybygget har fastighetsägaren velat ha kvar Melodybox som hyresgäst.