Måste flytta. Trygga Sätra, som invigde sin mötesplats i november, får inte ha kvar sin lokal. Det är för farligt att vara där om en brand uppstår, menar SL som äger lokalen. Foto: Sara Ringström

Chockbeskedet: Trygga Sätra blir av med sin lokal

Trygga Sätra, den efterlängtade mötesplatsen för ungdomar som ligger nära Sätra centrum, tvingas stänga, bara några månader efter att den öppnade. Anledningen är brandsäkerheten, säger SL som äger lokalen.

  • Publicerad 17:32, 1 feb 2018

Föreningen Trygga Sätra, som driver och har hand om mötesplatsen för ungdomar nära Sätra centrum, får inte vara kvar i sin lokal. Beskedet fick de av lokalpolisen, som besökte lokalen under gårdagen.

– De kom och sa att vi skulle förbereda oss mentalt på att vi inte får vara kvar. Jag fattar inte varför de gör så, de vet att jag är ordförande de kan ringa mig i stället för att släppa en sån bomb bland ungdomarna, säger Lena Ölander, ordförande i föreningen.

Lokalen ägs av SL, som hyr ut den till centrumägaren Curt Ahnström, som i sin tur lånar ut lokalen till Trygga Sätra.

Måste upphöra av säkerhetsskäl

Enligt Claes Keisu, presstalesperson på trafikförvaltningen, visste inte SL vad det var för verksamhet som bedrevs i lokalen.

– Vi fick veta det strax före jul, när räddningstjänsten berättade det för oss efter en brandtillsyn. Problemet är att det bara finns en nödutgång, som går rakt ut mot tunnelbanespåret – om det skulle börja brinna skulle det vara riktigt illa. Därför har vi meddelat centrumägaren att verksamheten måste upphöra, av säkerhetsskäl är vi nödda och tvungna till det, säger han.

Mötesplatsen var efterlängtad när den öppnade i höstas. Många ungdomar har tidigare krävt en plats att vara på för äldre tonåringar, något som inte funnits i Sätra på över ett decennium. Under hela förra sommaren jobbade ungdomar tillsammans med föreningen för att städa, måla och renovera lokalerna.

– Jag förstår inte varför de nu vill rasera något som har fungerat så bra. Vi har på kort tid fått bort många ungdomar från centrum och även om allt inte är perfekt så är vi på gång. Vill de tillbaka till som det var innan, med haschlukt och bråk i centrum, undrar Lena Ölander.

Claes Keisu säger att det inte var ett roligt beslut att ta.

– Men vi måste sätta säkerheten först. Jag förstår att ungdomarna blir ledsna och jag hoppas verkligen att det löser sig för dem och att de hittar en ny lokal snart. Tills dess får de naturligtvis ha kvar sina saker i lokalen, vi kommer inte vräka dem på det viset. Men de kan inte bedriva fritidsverksamhet där.

Annan lokal på gång

Curt Ahnström, som äger Sätra Centrum, och Lena Ölander menar att SL visste om verksamheten och att de själva bjudit in dem för att se över säkerheten i lokalen.

I nuläget förbereder centrumägaren en annan lokal för Trygga Sätra, men det kommer ta en till två månader innan den står klar.

– Jag hade hoppats att SL inte var så fyrkantiga och kunde låta oss använda lokalen tills den nya är klar. Vi hade ett telefonmöte om det idag men kunde inte komma fram till en kompromiss, så vi måste försöka hitta en annan lösning, säger Curt Ahnström.

Har inte du ett ansvar om du låter ungdomar vistas i en lokal som kan vara farlig?

– Naturligtvis har jag det. Men det finns ju redan en nödutgång, jag kunde i min vildaste fantasi inte tänka mig att SL inte skulle acceptera den.

Lena Ölander vet inte hur föreningen ska göra fram till dess att den nya lokalen är färdigställd.

– Nästa vecka hade vi bjudit in Jobbtorget och vi skulle ha möten med ABF, nu vet vi inte hur det blir med något. Men vår prio är att hålla ungdomarna lugna och försöka lösa det här med dialog, säger hon.

"Äntligen!" – nu får Sätras unga någonstans att vara

Nu har unga vuxna i Sätra sitt egna häng

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.