Ovetandes. Elisabet Juvet, Gunilla Torssell och Erik Torssell var helt ovetandes om att hela tomten inte tillhörde dem. Foto: Lotten Engbom

Chocken: Hela villatomten var inte deras

Villaägare på Lorensviksvägen fick en överraskning förra året. En del av tomten stod på kommunägd mark, något de flesta inte hade en aning om.

  • Publicerad 12:08, 24 jan 2018

Husen på Lorensviksvägen i Viggbyholm är byggda mellan 68 och 69. 2012 flyttade Elisabet Juvet in, utan att fundera på att tomtgränsen vid vägen där en häck står skulle vara riktig.

– Det fanns ingen anledning att ifrågasätta var tomtgränsen går. Vi gick inte och stegade upp, säger Elisabet Juvet.

Men i mars förra året fick ägarna till de elva berörda husen information att ungefär två till två och en halv meter av tomten, från vägen in mot huset, tillhör kommunen.

– Några som bor här har hört det tidigare, att byggherren ska ha frågat om de fick lägga gränsen ner till vägen. Sedan har vi inte hört något på 50 år, säger Elisabeth Juvet.

"Köpa ut eller arrendera"

Nu behöver Täby kommun marken för att förnya belysningen och för att bredda befintlig trottoar. Grannarna tycker att det är onödigt på den lilla gatan utan genomfartstrafik som dessutom gränsar till en park med tillhörande gångväg.

Fastighetsägarna har försökt få till en dialog med kommunen, men utan resultat.

– Vi har erbjudit oss att köpa ut eller arrendera. Det är inte på liv och död vi ska hålla på något som inte är vårt. Men att man inte får till någon dialog eller att kommunen svarar på frågor. De måste ha förstått att vi skulle bli överrumplade, säger Elisabet Juvet.

I brev ställda till berörda fastighetsägare skriver kommunen "kommunens uppfattning är att marken olovligen har ianspråktagits". Något som fått de boende att reagera.

– Det som står på marken som de säger att vi konfiskerat är häckar som är gamla. Gränsen går rätt igenom vårt körsbärsträd, och det har nog stått där i minst 40 år, säger Gunilla Torssell.

– En viktig sak är att de ska ta tillbaka all mark i hela Täby. Det bör medborgarna vara beredda på, säger Erik Torssell.

"Vi har svarat på frågor"

My Rönnols, tillförordnad markchef i Täby kommun, poängterar att det inte finns något dokumenterat om att marken skulle få användas till villatomter.

– Därför har vi sagt så här - om det fanns något sådant medgivande så säger vi upp det nu därför att vi behöver marken, säger hon.

– Det kommunen ska göra är att förbättra belysningen och bredda gångbanan. Sedan ska man också se över vissa delar av va-ledningen som ligger i den här marken, som är kommunens. Vi har en standard på våra gångbanor och den använder vi när vi bygger om och bygger nytt.

De tycker att de har svårt att få till en dialog med kommunen?

– Vi har svarat på de frågor vi fått, vi har haft telefonkontakt, mejl- och brevkontakt. Vår ambition har varit att ha en bra dialog.

De menar att de varit helt ovetandes om att marken tillhörde kommunen, kan du förstå att de reagerar på formuleringen i brevet?

– Jag kan absolut förstå att man tror att gränsen går på ett visst ställe. Men äger man en tomt så bör man veta eller ta reda på var gränsen går. Det gäller väl alla som äger en fastighet, säger My Rönnols.

Finns det mycket sådan här mark i Täby?

– Det förekommer här och där att man använder kommunens mark. Vi kan inte hantera det överallt samtidigt. Det är när vi upptäcker det, eller behöver göra något som vi måste gå in och agera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

Vi är stockholm