BRÄNNHETT. Termometern på Odenplan tickar upp till 47 grader under onsdagen. Skillnaden mellan inne- och utetemperaturen beror på två olika mätpunkter på termometern, den ena mer känslig för sol än den andra. Foto: Sacharias Källdén

Chockvärmen: 47 grader i solen på Odenplan

Visst känns det bra mycket varmare än de 30 grader du läser i väderprognosen? Det tyckte vi med –  och begav oss ut för att ta tempen på stan mitt under rekordvärmens topp.

  • Publicerad 13:36, 26 jul 2018

Den extrema värmeböljan har hållit i sig bra mycket längre än vad någon kunnat ana. Detta skapade tidigt brist på inomhusfläktar i hela Stockholmsområdet, vilket fått människor att i total fläktpanik snickra ihop allehanda egna varianter av AC:s – och priserna på fläktarna på andrahandsmarknaden att mångdubblas.

34 000 fläktsökningar på Blocket – dagligen

Enligt SMHI ligger temperaturerna kring 30 grader, men nog känns det bra mycket varmare när man är ute och rör sig i stan – inte minst när man är stursk nog att slå sig ned på en soldränkt bänk i lä.

Vi beslutade oss för att gå till botten med saken och åkte med en termometer till vad som kan vara hettans epicentrum i Stockholm: Odenplan. Siffrorna tickade snabbt iväg framför våra ögon. Placerad på marken toppade mätaren på 47 grader. StockholmDirekts tappre fotograf var tvungen att lägga sig på en filt på marken för att undvika smärre brännskador.

Smartaste AC-knepet hittills?

Att asfalten skulle visa sig varm var kanske ingen högoddsare. Men när termometern istället hölls i luften låg siffrorna fortfarande långt över vad väderprognoserna visar. Enligt SMHI så är det ingen skillnad på lufttemperaturen om man befinner sig i solen eller i skuggan. Så hur hänger det här ihop?

Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, säger att när solens strålar träffar mätinstrumentet så är det är inte lufttemperaturen som visas, utan värmen från solstrålarna. Men vad är egentligen skillnaden?

– Luften i sig är så gott som genomskinlig för solljus och värms inte upp av solstrålarna, eftersom den hela tiden rör sig. Men om du placerar ett objekt, som en termometer, i solen en stund så kommer den att värmas upp av strålningen. Människokroppen reagerar på samma sätt. Men det betyder inte att luften är varmare, så länge den inte är instängd som exempelvis i en bil som stått länge i solen.

Polisens nya giv: anmäla grillare

Luften är som allra varmast precis vid marken och någon meter uppåt. Det skulle kunna förklara att det känns extra hett i stan, som till stor del består av mörk asfalt.

För de stockholmare som håller på att smälta bort i brist på fläktar och AC:s, kommer dock lugnande besked från SMHI. Värmen väntas kulminera under torsdagen och fredagen, och sedan börja klinga av.

– Vi går mot svalare tider efter helgen. Det kommer fortfarande vara varmare än en normal svensk sommar. Men ju längre in i augusti vi kommer desto lägre sjunker solen på himlen. Så svalare blir det, säger Sverker Hellström.

Hur avlägset det än må kännas, tycks det alltså komma en höst i år också.

KLART: Totalt eldningsförbud i Stockholm

41 GRADER. När termometern hålls i luften sänks gradantalet något. Foto: Sacharias Källdén

Upplevd temperatur

Vissa väderprognoser gör skillnad på upplevd temperatur och faktisk temperatur. Här spelar både vindhastighet och luftfuktighet in. Vid hög luftfuktighet svettas vi mindre, och svetten får inte heller den avkylande effekten som den normalt har, eftersom den inte kan avdunsta. Som allra varmast är det alltid närmast marken och någon meter upp, med avtagande styrka.

Har du ännu varmare hos dig?

Skicka gärna en bild och skriva några rader till webben@direktpress.se