Trångt och skitigt. Utanför Anna Whitlocks gymnasium kämpar vaktmästare Johan Andersson med sin kvast mot en flodvåg av fimpar. Foto: Sacharias Källdén

Ciggilska utanför Stockholms nya jätteskola på Kungsholmen

Fimpar, fimpar, fimpar. Eleverna på Kungsholmens nya jättegymnasium fyller trottoarerna i horder, bolmar, slänger cigg på marken. Det stör folk. Men skolan säger att de inte kan göra något.

  • Publicerad 16:18, 15 jan 2019

Anna Whitlocks slog upp portarna på Hantverkargatan i höstas. Med 2 200 elever är det Stockholms största gymnasium, vilket fick Kungsholmen att rusta för tonårsinvasion inför öppnandet.

Den nya skolan har dock visat sig få ännu en effekt: rökande elever som blockerar den smala trottoaren, och skräpar ner.

Ann-Catrine Bejtoft bor på Bergsgatan och passerar entrén till skolan varje dag. Hon beskriver hur hundratals elever rusar ut varje rast, för att ta sig en rök. Eftersom det inte finns några askkoppar så blir trottoaren den naturliga landningszonen för ciggresterna.

– Det är fullproppat med ungdomar som fyller gångvägen kring entrén, en 20, 30 meter åt båda hållen. Man kommer inte fram. Jag förstår att skolan inte kan få dem att sluta röka, vilket de borde göra, men de kan väl i alla fall ställa ut askkoppar, tycker Ann-Catrine Bejtoft.

Ett moment 22

På Anna Whitlocks är Annica Tengbom Ödén rektor. Hon är medveten om situationen, inte minst för att de får mail från kringboende om det.

– Det vore enkelt för oss att smälla upp askkoppar, absolut. Men vi får inte. Det är gatukontorets sak att göra sånt, förklarar Annica Tengbom Ödén.

Dilemmat är tveeggat. Man kan inte ställa ut fasta föremål hur man vill på en redan trång trottoar. Det strider mot stadens tillgänglighetsprincip då det skapar svårigheter att ta sig fram för mindre mobila människor. Och: om de fixar askkoppar så säger rektorn att det signalerar att de sanktionerar rökandet. Ett moment 22.

– Det kan vi inte göra som skola.

Anna Whitlocks har för tillfället massor av elever från Östra real i sina korridorer, eftersom den skolan renoveras. Johan Andersson höftar att 80 procent av rökarna kommer därifrån: "För vår skola har ju miljöprofil." Foto: Sacharias Källdén

"Att sopa fimpar är meditativt"

Vaktmästaren Johan Andersson sopar upp fimparna precis utanför entrén, som han gör varje morgon. Han berättar hur han iklär sig rollen som surgubbe när han måste gå ut och säga åt den stora klungan som står mitt utanför ytterdörren, då tobaksröken åker rakt in i huset.

– Det är väl en 50 procent som lyssnar och flyttar sig. Elever i den ålder är väl medvetna om sina rättigheter och vet att de står på allmän plats. Det kändes tröstlöst men nu har jag vant mig. Att sopa är nästan meditativ, säger Johan Andersson och drar några långa drag med kvasten.

För kallt för att gå längre

Intill hans lugna fejande hänger tre 16-åringar vid treans busshållplats. De går första året och vill vara anonyma – föräldrarna känner inte till tobaksbruket. Ena killen tar sista blosset och slänger fimpen på gatan.

– Eh, ja, eh, det finns ju inga askkoppar? När det är varmare hänger vi vid Kungsholmstorg, eller nere vid vattnet. Men nu när det är så kallt vill vi inte gå så långt från skolan, säger han och huttrar i minusgraderna.

På trafikkontoret säger man att man i alla fall siktar på att bredda själva trottoaren redan under 2019, för att få bort flaskhalsen i gångtrafiken. Hur det blir med askkoppar, är dock oklart i dagsläget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android